Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj pas dalmatiner (9 godina) operiran je prije 2 dana. Imala je čir promjera 8-9 cm na površini kože trbuha. Operirana je i veterinar joj je ugradio dren. Danas je drugi dan od operacije i mislim da ima bolove. Zaključujem to prema njenom zvuku disanja. Naime, zadržava dah. Kao da se grči dok diše. Htjela bi joj smanjiti bolove nečim, a ne znam čime. Molim vas da mi kažete kojim tabletama ili preparatima joj mogu ublažiti bolove. Veterinar kaže da je dobro podnijela anesteziju. Prihvaća hranu i vodu. I molim vas da mi pomognete u preporuci vitamina ili nekih dodataka hrani koji bi mogli pomoći pri oporavku. Koliko traje zacijeljivanje rane? I koliko može potrajati nošenje tog drena?

Vaša pomoć puno će značiti mojoj dalmatinki Beti i meni. Hvala vam!
Marija

O: O Rimadyl tabletama protiv bolova pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje.

U našim ljekarnama možete još pronaći i Tolfedine tablete-nesteroidni protuupalni lijek za pse i mačke. Djelatna tvar mu je tolfenamatna kiselina (TK). To je dakle nesteroidni protuupalni lijek iz skupine fenamata. Djeluje antiinflamacijski, analgetski i antipiretski. Raspodjeljuje se u sve organe i tkiva, a visoke koncentracije postiže u plazmi, probavnom sustavu, jetri, plućima i bubrezima. U mozak ulazi u niskoj koncentraciji, a vrlo ograničeno prolazi barijeru posteljice. Iz organizma se u najvećem postotku odstranjuje u obliku izvorne molekule. Pri tome se u pasa s insuficijencijom bubrega ne nakuplja TK.

Tolfedin se koristi za: simptomatsko liječenje upalnih i bolnih stanja zglobova, kostiju i mišića pasa, te kod mačaka: u pomoćnom liječenju stanja kod kojih je povišena tjelesna temperatura.

Ne smije se davati životinjama s poremećajima u radu srca, jetre ili bubrega. Ako je prisutna opasnost ulceracije te krvarenja u želucu i crijevima, u slučaju da je životinji poremećena krvna slika ili je preosjetljiva na TK.

Preporučena doza TK iznosi 4mg/kg t.m./dan. Tolfedine 6 mg tablete dolaze u pakiranju od 20 komada, a Tolfedine 60 mg u pakiranju od 16 komada. Tolfedine tablete daju se za vrijeme hranjenja tijekom 3 uzastopna dana. Nakon završenog tretmana od 3 dana, veterinar mora pregledati životinju. Eventualni nastavak liječenja ovisi o kliničkom odgovoru.

O zaraštavanju rana, ali i o njezi te izboru hrane prilikom oporavka, pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Više o tzv. hrani za oporavak te dodacima hrani za vrijeme oporavka možete pročitati iz odgovora kolegice Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Poznata je važnost efikasne drenaže rane kao preduvjet za brže i optimalnije zaraštavanje rane kao i za profilaksu infekcije. Drenaža se izvodi tako da se dren na najnižem mjestu uvuče u ranu koji se ostavi dijelom visiti iz rane tako da suvišna tekućina može slobodno otjecati. Dren se izvlači prema potrebi odnosno to ovisi o opsežnosti same rane, mjestu rane, količini samog sekreta, brzini njegova otjecanja i sl.

Iz svega navedenog, uviđamo je da je problematika rana vrlo složena, te bez kliničkog pregleda životinje nije moguće niti otprilike predvidjeti posljedice, odnosno kada se može očekivati potpuno izlječenje.

OZNAKE: