Povratak

Oporavak nakon prijeloma noge - rehabilitacija mišića i fizikalna terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas je prije 3 tjedna slomio prednju desnu nogu u zglobu i nakon što mu je veterinar skinuo gips, on se na nju uopće ne oslanja. Noga mu beživotno visi kao da uopće nije ni zarasla. Marijana

O: Prijelom označava prekid kontinuiteta tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost ili zglob kroz duži period izloženo djelovanju neke vanjske sile). Prijelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je očuvana cjelovitost mekih tkiva.

Prijelomi se dijagnosticiraju Rtg pretragom. Liječe se fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao ili se liječe osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3-4 tjedna.

Često se pribjegava i fiksaciji koštanih ulomaka stavljanjem udlage ili gipsa kako bi se omogućilo adekvatno zaraštavanje i smanjio rizik daljnjih oštećenja tkiva. No, nuspojava ovakve imobilizacije je smanjena opskrbljenost tkiva krvlju, smanjena jakost mišićnih vlakana kao i mobilnost ozlijeđenog ektremiteta. Stoga se nakon skidanja gipsa uočava potpuna nesposobnost korištenja ekstremiteta uslijed atrofije mišića.

Ponovno uspostavljanje funkcije mišića najbolje se postiže postepenim uvođanjem aktivnosti. Pri tome se pokazala najučinkovitija fizikalna terapija.

Fizikalna terapija pomaže vraćanju mobilnosti zahvaćenog ekstremiteta, smnajivanju neugodnosti te prilagodbe na novo fizičko stanje. U fizikalnoj terapiji koriste se slijedeće metode: masaža i manipulacija - služi kod smanjivanja ukočenosti i boli pri povećavanju aktivnosti oboljelog ekstremiteta te dovodi do bržeg oporavka potičući cirkulaciju krvi. Masaža održava i tonus mišićja te prevenira koštano-mišićnu degeneraciju. Zatim, stimulacija električnom strujom - niska jakost struje spriječava atrofiju mišićnog tkiva i ubrzava oporavak. Sljedeća, terapija toplinom - hladni oblozi smanjuju otečenost i upalu tkiva nakon 24-36 sati nakon ozljede dok topli oblozi olakšavaju simptome, stimuliraju cirkulaciju ozljeđenog tkiva te opuštaju mišićna vlakna. Terapijski uzltrazvuk - ultrazvučni valovi ciljano se usmjeravaju prema oštećenom tkivu što stimulira cirkulaciju krvi i ugrijava oštećeno mišićno tkivo dublje od toplih obloga. Najčešće se koristi u kombinaciji sa masažom čime se ubrzava vrijeme oporavka. Terapijsko vježbanje - posebne vježbe koje pojačavaju stupanj pokretljivosti i povratak normalne funkcije ozlijeđenog ekstremiteta. Vježbe se preporučuju u ovisnosti o zdravstvenom stanju psa isto kao i trajanje izvođenja vježbi i njihov intenzitet. I, posljednja, terapija vodom - izvodi se u posebnim bazenima sa pokretnom trakom čime se povećava jačina, fleksibilnost i izdržljivost mišićnog tkiva.

Rehabilitacija mišićnog tkiva dugačak je i polagan proces, a svakako se za pomoć možete obratiti na Veterinarski fakultet na Zavod za rentgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju, gdje će Vas stručno osoblje uputiti u pravilan način vježbanja, kako bi se funkcija kretanja u Vašeg ljubimca vratila. Prilažem Vam i telefonski broj Veterinarskog fakulteta kako bi se mogli dogovoriti za termin pregleda ili konzultacije: 01/2390-111.

Preporučam Vam da se za početak obratite Vašem veterinaru, koji će načiniti dodatnu RTG-snimku kako bi dobio uvid u zaraštavanje prijeloma te Vas savjetovao o potrebnim mjerama za potpuni oporavak Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr