Povratak

Oporavak nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko traje oporavak kujice nakon sterilizacije. Čitala sam da se neke normalno kreću nakon nekoliko sati, a neke leže i do dva dana. Moja kujica je po prirodi jako živahna i nemirna, pa i uz moj strah od njene operacije dodatno me strah njene reakcije i ponašanja nakon nje.  Da li će ona moći normalno obavljati nužde? Hoće li je rana boljeti? Postoje li neke tablete protiv bolova? Trebala bih je sterilizirati zbog učestalih lažnih trudnoća, ali ja se nikako ne mogu odlučiti za to, odnosno osloboditi se straha da će joj se nešto destiti za vrijeme operacije. Znam, vi ćete mi reći da je to rutinski zahvat i da moram misliti na njeno zdravlje, ali tko mi može 100% garantirati da će sve biti u redu?

Ja mislim - nitko. Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru. Puno pozdrava, Renata.

O: Jedan je od osnovnih zahtjeva u kirurgiji osigurati sigurnost bolesnika tijekom kirurškog zahvata. Međutim, u praksi to nije uvijek lako ostvariti. Iako se kirurški zahvat izvrši po pravilim struke, potencijalne opasnosti od kirurških pogrešaka s pratećim postoperacijskim poteškoćama i komplikacijama nije moguće izbjeći. Tako je činjenica da neke postoperacijske poteškoće nakon "lege artis" izvedene operacije mogu biti i njezina izravna posljedica. Nadalje, javljaju se i postoperativne komplikacije koje su izravno povezane s operacijom izvedenom po pravilima kirurške tehnike, a razlog im je ili u samom bolesniku, ili u tehničkim nedostacima uključenim u operaciju, ili u oba razloga zajedno. Poznato je opasno popuštanje kirurških šavova ili podveza usprkos njihovu tehnički ispravnom postavljanju tijekom operacije. Razlog mogu biti manje vrijedne tkivne strukture koje se tijekom operacije ne mogu sa sigurnošću uočiti, pa ne mogu osiguravati sigurnost šava i ligatura, šivaći materijal slabe kvalitete ili dr. U spomenutim primjerima, kao i u nizu sličnih, postoperacijske poteškoće, odnosno komplikacije, nisu posljedica kirurške nestručnosti, nego su uobičajeni rizik kirurškog liječenja. Kirurg ih svojim znanjem i umješnošću može umanjiti, ali ih ne može potpuno izbjeći.
 
Dakle, u veterinarskoj, kao i u humanoj medicini, nitko Vam ne može garantirati da će za vrijeme i po kirurškom zahvatu "sve biti 100% u redu".
 
Životinju je potrebno prije zahvata pregledati, izvršiti laboratorijske i druge pretrage koje će biti objektivan pokazatelj statusa životinje, te se prije i nakon operacije točno držati uptstava Vašeg veterinara.
Po operativnom zahvatu životinja će normalno mokriti i nakon obroka imati stolicu. Bolovi nakon zahvata su najčešće vrlo slabi, ali u dogovoru s Vašim veterinarom možete joj dati i analgetik za pse. Kako bi izbjegli lizanje šavova bilio bi dobro da pripremite plastični ovratnik koji je formiran upravo za pse s ciljem zaštite rana. Nakon operacije kujama se daje visokokvalitetna lakoprobavljiva hrana za rekonvalescente, npr. a/d "Hill`s" , Convalescence support "Royal canine" ili High calorie "Eukanuba".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr