Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam rottweilera koji je star 10 godina. Prije 2 tjedna vani je 3 dana za redom najvjerojatnije pojeo otrov za štakore. Par dana poslije skužili smo da ne želi jesti, da teško diše, ne može se kretati (tetura). Već dva tjedna vodimo ga veterinaru na inekcije vitaminom K, protuotrov i inekcije protiv infekcija te infuziju glukozaminom. Veterinar kaže da je otrovanje prošlo, ali kao posljedicu trovanja ima jako povećane leukocite (40). Temperatura mu je u redu od početka, svi vitalni organi mu dobro rade, ali on jednostavno tetura dok hoda, nikako ne želi početi sam jesti i bojim se da ne ugine. Veterinar kaže da se on pomalo oporavlja, ali meni izgleda svaki dan sve lošije. Jede  hranu  Royal Canin  Intestinal i paštetu Recovery. Nikad

nije imao krvi u mokraći te je samo jednom povraćao i to želučanu kiselinu. Što možemo učiniti da počne dobivati snagu te da počne samostalno jesti. Veterinar je rekao da ima negdje žarište te mu je dao antibiotik koji dođe 1000 kn te se daje svakih 14 dana te da ako on ne pomogne neće niti jedan. Molila bih da mi pomognete ako možete jer ga ne mogu više gledati kako se muči.
Helena

O: O trovanju antikoagulantnim rodenticidima možete pročitati ovdje.

Vrlo je važno da je pas na antibioticima kako bi se spriječile komplikacije bakterijske prirode. Teturanje može biti posljedica slabosti i vrlo je važno da ga, sve dok ne počne jesti, vodite na infuziju koliko možete i da mu barem na šprici dajete hranu.

Royal Canin Intestinal je hrana koja u maloj količini daje sve potrebne energetske i hranjive nutrijente. Visoko je probavljiva pa ju i smanjena enzimatska aktivnost crijeva može probaviti. Prebiotici ili "dobra vlakna" potiču regulaciju dobre mikroflore.

Royal Canin Recovery je hrana za oporavak, koja se zbog svoje polutekuće teksture lako uzima te lako daje putem šprice. Vrlo je ukusna, što potiče pacijentu apetit.

Da mu se potakne apetit preporučila bih i vitamine, pogotovo B kompleksa, a za zaštitu sluznica i kapilara vitamin C.

Florentero pasta, koju možete nabaviti u našim ljekarnama, je indicirana u slučajevima kada treba obnoviti zdravu crijevnu mikrofloru. Primjenjuje se u slučaju proljeva, poremećaja crijevne peristaltike, stresa probavnog sustava, trovanja hranom, tretmana životinja antibioticima.

Svakako, znači, pas treba i dalje dobivati hranjive tvari i tekućinu putem infuzije, veterinar će pratiti stanje organizma, a pošto niste naveli da je već učinjeno, bilo bi dobro i napraviti biokemijsku pretragu krvi (da se uvidi u detaljno stanje bubrega, jetre..) te rentgenski snimiti probavni sustav i kralježnicu (pogotovo slabinski dio), koja u starijih pasa također izaziva bolove i teturanje.

OZNAKE: