Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Htjela bih da vas pitam koji je najbolji omjer kalcija i fosfora u hrani za štene? Inače imam štene zlatnog retrivera, staro 2 mjeseca i hranim ga Royal Canin Maxi Babydog hranom. Nama preporučuju Fortan preparat sa omjerom kalcija 1,3:1 i Canina preparat sa omjerom 2:1 (koji još ima i vitamine u svom sastavu - A, D, E, B1, 2, 6, 12) pa se dvoumim. Unaprijed zahvalna, Slavica

O: Prema AAFCO (Association of American Feed Control Officials) hrana za pse i štence mora biti kompletna i izbalansirana, odnosno mora zadovoljiti određene nutritivne standarde, koji su prilagođeni dobi, veličini i aktivnosti ljubimca.

U 1995. godini, povjerenstvo sastavljeno od eksperata na području nutricionizma AAFCO-a, po prvi put je utvrdilo maksimalne vrijednosti određenih nutritivnih elemenata koji moraju biti zastupljeni u prehrani odraslih pasa i štenaca. Također, tada se po prvi put obratila veća pozornost na prekomjerne vrijednosti određenih nutritivnih elemenata dodanih u hranu ljubimca. Tada postavljeni standardi, s malim korekcijama, koriste se i danas, a sadrže preporuke o količini proteina, masti, vitamina topljivih u mastima, vitamina topljivih u vodi te minerala.

Kalcij i fosfor predstavljaju esencijalne minerale koji moraju biti zastupljeni u prehrani pasa. Kalcij je važna komponenta kostiju i hrskavica te ima manje važnu ulogu u prijenosu hormona. Fosfor također ima važnu ulogu u izgradnji kostiju. U kostima, kalcij i fosfor su u obliku kalcij hidroksiapatita. Iako je omjer Ca:P u hidroksiapatitu 1.7:1, molekule koje prenose energiju - ATP (adenozin trifosfat) kao i neke druge molekule povećavaju ne-skeletne potrebe za fosforom.

Tako, prema zadnjoj mapi nutritivnih elemenata zastupljenih u hrani za štence iz 2008 godine, AAFCO savjetuje da bi omjer Ca:P trebao biti 1:1 (minimum), odnosno, 2:1 (maksimum).

Previše kalcija u hrani ljubimaca može rezultirati povećanom gustoćom kostiju, što se najčešće dovodi u vezu s displazijom kuka i problemima sa zglobovima. Smanjene količine kalcija u hrani mogu uzrokovati demineralizaciju i posljedično veliku vjerojatnost koštanim frakturama i problemima u rastu i razvoju štenaca.

Povećane količine fosfora u hrani ljubimaca mogu dovesti do težih oštećenja bubrega, dok se deficit fosfora izrazito rijetko pojavljuje kod karnivora (mesojeda).

Royal Canin Babydog je specijalno fromulirana hrana za štence koja se koristi od trenutka odvikavanja štenca od sisanja pa sve do 5. mjeseca života. Hrana je tako prilagođena i s nutritivnog stajališta izbalansirana, kako bi štenac u što kraćem vremenskom periodu stvorio snažan imunološki sustav. Također, hrana je izbalansirana da podmiri velike energetske potrebe, zahvaljujući probioticima i specifičnim vlaknima osigura uravnoteženu crijevnu floru te stimulira razvoj mozga, osjetila vida i cjelokupni živčani sustav mladog ljubimca.

Također, naglasio bih da je Royal Canin Maxi Babydog dehidrirana hrana koja pripada tzv. super premium hranama. Takva hrana  je u potpunosti izbalansirana prema nutritivnim potrebama štenaca velikih pasmina (koji kad narastu će imati od 26-44 kg tjelesne težine) i prilagođena njihovom rastu i razvoju.

Iz tog razloga, nema potrebe dodavati kalcij i fosfor jer time možete izbaciti iz ravnoteže već pripremljen i točno prilagođen odnos istih u dehidriranoj hrani, možete poremetiti resorpciju ostalih hranjivih tvari u crijevima te stvoriti podlogu za razvoj nekih bolesti (nedovoljno čvrste kosti, atritis, pijesak u urinu i drugo) koje će se ispoljiti u kasnijoj dobi psa.

OZNAKE: