Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru 7.mj. Zanima me da li je predebela, ima 23kg? Naizgled nije debela, snažna je. Koliko imaju kila prosječni štenci zlatnog retrivera stari 7.mj.? Da li je normalna?
Unaprijed hvala,
Tea

O: Kod procjene gojnog stanja Vaše kujice, bitno je imati na umu kako postoje četiri osnovna tipa konstitucije: gruba, snažna, fina, limfatična, te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje.

Općenito, možete usporediti obris tijela sa slikama iste pasmine idealne težine.

Zatim, prijeđite rukama preko rebara kujice. Ako osjetite da su blago prekrivena masnim slojem i ne osjete se lagano, Vaša je kujica lagano pretila. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osjetiti preko masnog sloja radi se o pretilosti. Za usporedbu, pas normalne tjelesne težine, unatoč gruboj građi, mora imati vidljiv "struk".

Statistički podaci tjelesne težine ženke zlatnog retrivera u dobi od 6 mjeseci pokazuju kako bi trebala imati od 18,5 do 22,5 kg, dok sa 12 mjeseci 25 do 29 kg, tako da se tjelesna težina Vaše kujice u dobi od 7 mjeseci smatra normalnom. Očita je i razlika od nekoliko kilograma u prosjeku, a ona se dobiva na osnovu različitih tipova građe zlatnog retrivera pa je najlakše procijeniti građu Vaše ljubimice na osnovu visine i tjelesne težine njezinih roditelja.

Općenito o pretilosti i dijetnoj ishrani pisala sam ovdje.

OZNAKE: