Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mome beaglu starom 10 mjeseci pojavilo se naglo nekoliko velikih bradavica po zubnom mesu. Bili smo kod veterinara i on kaže da je to benigno, kao da su nekakvi virusni papilomi i da će najvjerovatnije proći samo od sebe. Molim Vas ako mi možete reći Vaše mišljenje o tome, postoji li možda nekakav lijek i je li preporučljivo sada izbjegavati da nas liže (puse su do sada bile redovni ritual buđenja) da se i mi ne bismo zarazili?
Unaprijed hvala na odgovoru, Barbara

O: Oralna papilomatoza pasa (papillomatosis canis) je bolest čiji je uzročnik virus.

Virus pripada papovavirusima, vrsti papilomavirusa. Usporedbom virusa iz papiloma više životinjskih vrsta i čovjeka utvrđene su određene sličnosti. Iako su papilomatoze različitih vrsta morfološki slične, bolest u svake vrste izaziva antigeno različit virus.

Bolest se prenosi kontaktom zdravih i inficiranih pasa. Bradavice se nalaze po usnoj sluznici u području usana, jezika, obraza, nepca, ždrijela i epiglotisa. Stožastog su oblika, kvrgavi (nalik na cvjetaču), resasti ili vise na petiljci. Životinja je u pravilu asimptomatična, što znači da drugih promjena i tegoba nema.

Liječenje se može provesti elektrokauterizacijom, kojom se postižu dobri rezultati kod manjih bradavica na sluznicama. Međutim, regresija (spontano ozdravljenje) u pravilu potpuno završi nakon dva tjedna od početka bolesti. Preboljela životinja je dulje vrijeme imuna.

Na infekciju su primljiviji organizmi oslabljelog imuniteta, mladi psi u razvoju ili jedinke izložene stresu. Preporučam Vam da psu uvedete u prehranu neki od vitaminsko- mineralnih dodataka za mlade pse.

Bez obzira na benignost ovog oboljenja, savjetovala bih Vam da ne dozvoljavate psu da Vas liže, jer je životinja potencijalni izvor cijelog niza različitih mikroorganizama. Osim toga, psi se jezikom služe za toaletu cijelog tijela.

OZNAKE: