Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pekinezerica ima 1 god. Kada je počela hodati, bila je dosta troma, mislili smo da je to normalno za čistokrvne kraljevske pekinezere. Nakon par mjeseci kujica je počela šepati na lijevu nogu. Opet smo mislili ma proći će i to, nije ništa, tješili smo se, sve do neki dan, kada se ukočila i ostala ležati na leđima. Otišli smo kod vet.u Rijeku. Slikao ju je i ustanovio pregledom što se na slici ne vidi - da ima problem sa zadnjim lijevim ligamentom i da mora na operaciju. Ništa drugo nije rekao, ne razumijem - zar nema lijeka za moju pekinezericu? Sada hoda i dalje malo šepa. Kada ju primim za kukove u hodu osjetim jako preskakanje sa lijeve strane. Nogica joj doslovno izađe iz zdjelice i vrati se natrag. Pomozite? Sanja

O: Bolesti lokomotornog sustava u pasa obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Pretraga na hromost obuhvaća: temeljno uzetu anamnezu, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, ultrazvučnu pretragu. Cilj ortopedskog pregleda je lokalizacija uzroka šepavosti.

Postoje mnogi tipovi ortopedskih problema koji se mogu javiti kod pasa. Naime, bilo bi vrlo neobično da pas cijelog života ne iskusi neki od njih. Većina tih su manji problemi koji se mogu riješiti sami od sebe mirovanjem. Manja uganuća, istegnuća ili ozljede mišića, većina su ovih problema. Konstantna šepavost, svaka šepavost povezana s traumom i teške šepavosti trebale bi biti pregledane od strane veterinara što prije. Oporavak od ortopedskih bolesti može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima.

Kako se radi o iznimno kompleksnoj patologiji, prema opisu "pas ima problema za zadnjim lijevim ligamentom" nije specifičan za određeni problem. Naime, svaki zglob obuhvaćen je i tetivama i ligamentima, te na ovaj način nije moguće pretpostaviti točno na što je kolega veterinar mislio. No, kako bih Vam približila problematiku, prilažem Vam odgovor kolegice Erman, dr.vet.,med. koja je pisala o ozljedi ligamenta koljena:
Ozljeda ligamenta koljena

Općenito o ozljedama ligamenata pisala je kolegice Biban, dr.vet.med.:
Ozljeda ligamenata

Zatim, kako ste spomenuli da držanjem za kukove u hodu osjećate preskakanje, moguće je da se radi o nepodudaranju u plohama zgloba kuka ili pak pripadajućih anatomskih struktura. Najčešći problem u pasa je displazija kuka koja, iako češća u velikih i teških pasmina pasa, može se javiti i u manjih pasmina.

O displaziji kuka možete više pročitati u odgovoru kolegice Balantin, dr.vet.med. na linku:
Displazija kukova

O kirurškim zahvatima u liječenju displazije kuka pisala sam na linku:
Kirurški zahvat kod displazije kuka

Kako se liječenju ortopedskih problema u pasa pristupa iz više smjerova (lijekovi protiv bolova, prehrana, dodaci prehrani, kirurški zahvat, fizioterapija), kirurški zahvat nije uvijek jedina (iako jest najučinkovitija) metoda izbora liječenja.

Savjetujem Vam da sa Vašim veterinarom razgovarate o problemu kod kujice, te u međusobnom dogovoru odlučite što bi bilo najbolje za njezino zdravlje.

Za svaku dodatnu informaciju slobodno se obratite veterinarima Pet centra.

OZNAKE: