dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Danas smo vodili kuju bernskog planinskoga psa, staru 3 godine na kastraciju. No medjutim, nakon malenog reza pas je poceo obilato krvariti, te su jedva zaustavili krvarenje i prekinuli operacijski zahvat. Krv se pocela zgrusavati tek nakon 25 minuta, dok je ocekivano vrijeme bilo 10-ak minuta. Kazu nam, mozda je otrovana, davat ce mo vitamin K-a. Radili krvne pretrage, sve na granicama koliko sam uspijela popamtiti u panici. Pa me zanima Vase misljenje. Hvala. Blanka


O:
Koagulacija krvi je pojava prelaska krvi iz tekućeg u čvrsto stanje, poslije ozljede krvne žile. Osnovna uloga koagulacije u krvi je sprečavanje iskrvarenja organizma jer se pri ozljedi krvne žile brzo aktiviraju svi enzimski procesi koji sudjeluju u koagulaciji. Rane mogu uzrokovati veliki gubitak krvi. Trombociti zgrušavaju krv, time blokirajući manje rane, ali s većim se mora postupiti s brzinom da bi se izbjeglo iskrvarenje. O trovanju i terapiji sam pisala na Terapija kod trovanja. Teško je općenito reči koje je vrijeme potrebno da bi se ispoljili prvi simptomi ako je došlo do unosa otrova u organizam, budući to ovisi o stanju organizma, količini i vrsti unesenog otrova, no u prosjeku, prvi se simptomi jave za 3 - 14 dana.
Znakovi koje otrovana životinja pokazuje su da je apatična, ubrzano diše, odbija hranu, pije puno vode, sluznice su blijede, a u kasnijoj fazi javlja se krvarenje iz prirodnih otvora, povraćanje krvi. Kao što sam navela u prilogu samo lječenje kod trovanja se svod na dužu terapiju vit.K.  Nemogučnost zgrušavanja krvi osin trovanja još se javlja kod akupnog zatajenja jetre,nutritivni deficit,utječaj neki ljekova,neke virusne infekcije ,bolesti bubrega, bolesti slezene, nasljedni čimbenici, stoga je potrebno napraviti detaljnu dijagnostiku koja sadrži urino i krvne pretrage,ultrazvuk i rengen pretrage, pa prema utvrđenom stanju i poduzeti lječenje.

OZNAKE: