Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Puno sam pročitala o pasmini kavalira  princa charlesa, te u svakom tekstu naišla na rečenicu da ne smiju biti dugo sami doma. Po mom mišljenju ako ga se od malena nauči da mora biti 8 sati u komadu doma sam, mislim da to ne predstavlja problem u njegovom razvoju. Jako volim svoje pse, ali sam ih morala naučiti na takav režim jer drugačije ne bi išlo, te smatram da im stvarno ništa ne fali u životu... Imaju ljubav od dvije osobe, šetnje, najskuplje igračke i hranu. Zanima me da li mislite da im se uskraćuje nešto ako ostaju sami doma skoro pa pola dana? Smatram samo da se treba naučiti psa na život koji se vodi unutar te obitelji i da je dalje sve u redu. Mislim da nijedna pasmina ne voli samoću.

Moje pitanje je, da li se zapravo slažete sa mnom, a ako ne - da mi napišete što da se radi sa psima kada se mora ići na posao? I, budući da kavaliri ne vole samoću, te ne mogu dugo biti sami u stanu, zanima me da li na njih moj način života može ostaviti neke negativne posljedice?
Hvala Vam,
Tamara

O: Kavalir King Charles španijel (Cavalier King Charles Spaniel) je ponosan, inteligentan i društven pas koji je svoju popularnost djelomično stekao zbog dobrog prilagođavanja raspoloženjima svog gospodara. Dobar je za suživot u stanu.

Cavalier voli ljude i nužna mu je velika pažnja vlasnika da bi bio sretan, te ne smije biti ostavljen sam kroz duže vrijeme u stanu.

Naime, psi su životinje čopora i društvo im je iznimno važno. Međutim, kao što ste i naveli, posao i obveze nerijetko nas udaljavaju od naših ljubimaca. Kako biste ga navikli unaprijed na svoje izbivanje tijekom dana, psa počnite već sada svakodnevno ostavljati samog u stanu, a vrijeme izbivanja produžujte postepeno. Prije odlaska, psa izvedite u šetnju i poigrajte se s njim. U stanu mu ostavite neku zanimljivu igračku kojom će se zabaviti u Vašoj odsutnosti. Možete ostaviti svom ljubimcu i upaljen radio te komad odjeće koja ima Vaš miris na njegovom ležaju.

Svaki put kada se vratite, nagradite psa nekom poslasticom za pse.

U svakom slučaju, pravilna njega i skrb za Vašeg ljubimca osigurati će optimalne uvjete rasta, razvoja i suživota te će svesti potencijalne negativne posljedice na najmanju moguću mjeru.

OZNAKE: