Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mekodlakog pšeničnog terijera, starog 7 mj. Inače je miran, dobar i poslušan, rijetko laje, međutim kada moram otići negdje i ostavim ga samog (živim u zgradi) susjedi se žale da cvili i zavija. Inače živim sam - što napraviti? Hvala. Mato.

O: Psi su životinje koje traže fizičku, društvenu i mentalnu stimulaciju. Ako te potrebe nisu zadovoljene, nastaju problemi u ponašanju. Manifestiraju se kao griženje, kopanje, zavijanje, lajanje, ritmično kretanje naprijed-natrag i sl., a predstavljaju znakove dosade ili straha zbog odvajanja.

Oni su posebno česti u pasa udomljenih iz azila ili onih koji su postali pretjerano ovisni o svojim vlasnicima. Pred Vama nije lak zadatak. Trebali bi psa prvo naučiti da laje. Zavežite psa za povodnik za ogradu ili stup te se udaljite nekoliko koraka. Psa izazivajte nekom igračkom. Kad zalaje koristite naredbu "Glas!" i odmah ga nagradite poslasticom. Kad pas nauči lajati na riječ "Glas!" kao zamjenu za poslasticu koristite pohvalu (npr. "Dobar pas!", uz milovanje).

Nakon što pas usvoji naredbu "Glas!", počnite s naredbom "Tiho!". Naravno da ćete za uspješno savladano gradivo psa nagradivati, te nagrade s vremenom zamijeniti pohvalom.

Nakon toga pripremite tobožnji odlazak, a prije nego što odete naredite "Tiho!". Udaljite se; ako pas laje učinite nešto bučno što će ga omesti tako da prestane lajati. Vratite se i nagradite ga, jer je bio tiho.

Sljedeće što možete učiniti je i to da privremeno smanjite intenzitet druženja s psom dok ste u stanu. Na kratko ga ostavljajte samog u nekoj drugoj prostoriji, a nakon perioda odvajanja pustite psa u sobu bez ikakvih znakova veselja ili dodirivanja. Na ovaj način ćete mu pomoći da prebrodi težak period navikavanja na odvajanje, pa budite dosljedni i uporni.

Psa pokušajte izvoditi više puta dnevno, sa bar dvije duge šetnje.

OZNAKE: