petra franko

Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam labradoricu, stara je 8 godina, kojoj su već neko vrijeme otečeni zglobovi zadnjih nogu (koljena). Na dodir su to tvrde otekline veličine klikera. Na više mjesta sam se obratio za pomoć, ali ništa nismo uspjeli riješiti, molim Vas za pomoć! U zadnje vrijeme razmišljam da joj dajem destiliranu vodu da pije, umjesto odstajale vode iz slavine, razmišljam da su to nakupine minerala i da li bi destilirana voda pomogla u odstranjivanju tog problema? Naravno, ako pas uopće smije piti destiliranu vodu? Molim Vas za pomoć jer je ona član obitelji i teško ju je gledati s takvim zglobovima. Hvala unaprijed! Marijan

O: Iz Vašeg kratkog opisa moglo bi se posumnjati na artritične promjene na koljenim zglobovima Vaše ljubimice. Uz simptome koji postoje, svakako je ključna i sama dob labradorice i predispozicija te pasmine prema kroničnim bolestima koštano-mišićnog sustava.

Osteoartritis (artroza) najčešći je uzrok poremećaja u kretanju, pogotovo u starijih pasa.

Obično zahvaća zglobnu hrskavicu, a s vremenom dolazi do njenog sve većeg oštećenja. U ekstremnim slučajevima hrskavica se može potpuno oštetiti, pri čemu ništa ne smanjuje trenje između dvije kosti koje čine zglob te su u progresivnom obliku artritisa promjenama zahvaćene i kosti koje se nalaze ispod zahvaćenih hrskavica. Ovakvo stanje prate bol (posebno izražena pri ustajanju i hodanju), oticanje zgloba, ukočenost, šepanje različitog intenziteta (ovisno o težini nastalih promjena), a nekad i nemogućnost pokretanja. Manjak kretanja u konačnici pogoršava stupanj bolesti jer se zglobovi dodatno opterećuju s nakupljanjem prekomjerne tjelesne težine.

Osteoartritis se može razviti u bilo kojem zglobu, ali najčešće zahvaća zglobove koji nose najviše tjelesne težine, a to su koljena, kukovi, odnosno zglobovi prstiju, ali i slabinski i vratni dio kičme. Razlozi nastanka artroza mogu biti mehaničke naravi (nepravilnosti u građi zglobova -displazije, ili nepravilni stavovi nogu), odnosno traumatske (uganuća, iščašenja, lomovi). Prekomjerno opterećivanje zglobova u radnih pasa, te starosna degeneracija zglobne hrskavice također imaju udjela.  

Dijagnozu artroze postavlja se ortopedskim i neurološkim kliničkim pregledom te dodatnim pretragama kao što su ultrazvučna te rentgenska snimka. U dvojbenim slučajevima može se napraviti analiza zglobne tekućine - sinovije (uzeta punkcijom iz zgloba).

Liječenje osteoartritisa provodi se najčešće protuupalnim analgeticima tipa Rymadila, Rycarfa i fizikalnom terapijom (plivanje) u kombinaciji sa redukcijskom dijetom, da se smanji opterećenje zglobova čim je više moguće, lijekovima za očuvanje i poboljšanje sastava zglobne hrskavice i sinovije (hondroprotektivi) bilo u injekcijskom obliku ili kao dodaci prehrani.  Svakako se savjetuje i redovito zagrijavanje prije šetnje i spavanje na debeloj, mekoj podlozi.

Više o samoj bolesti možete čitati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet.med. naslovljenom Artritis.

Na upit o tome možete li Vašoj labradorici ponuditi destiliranu vodu umjesto uobičajene tekuće vode iz slavine, moj odgovor je da se u kratkoročnom davanju psu ne bi dogodilo ništa. No, destilirana voda kao što sam naziv kaže je destilat prirodne vode (kišnice) i ne sadrži nikakve otopljene tvari (soli magnezija i kalcija, kiseline, lužine...), ona je zbog toga hipotonična i kao takva predstavlja problem bubrezima jer je eliminacija vode iz tijela praktično otežana.

Pretpostavljam da Vi mislite kako su te otekline na zglobovima ustvari nakupine anorganskih minerala, tj. da je riječ o gihtu. Svakako je moguće da se radi i o tome jer i psi kao i ljudi oboljevaju od te bolesti, posebice naša autohtona pasmina dalmatiner. No, preporučam da dobro razmislite o benefitima i gubicima davanja destilirane vode Vašoj labradorici.

Svakako savjetujem da se javite Vašem veterinaru ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju gdje se kompletnim kliničkim pregledom psa može ustvrditi razlika o kojoj je bolesti doista riječ i kako nabrže i najbolje pomoći Vašoj ljubimici.

OZNAKE: