Povratak

Osteosarkom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam bernardinca starog 7 godina. Prije 3 tjedna je počeo šepati na prednju lijevu nogu. Odveli smo ga veterinaru i rekao je da je to ili neka infekcija ili sarkom, no nalazi krvi su dobri , isto tako pluća i bubrezi su dobri. Zanima me da li preko nalaza krvi mogu vidjeti radi li se o raku ili baš moram čekati nalaze sa patologije? Zanima me to jer smatram ako su nalazi krvi dobri da nema razloga za paniku! A ako se ipak radi o sarkomu kostiju, zanima me šta dalje? Lijep pozdrav! Vesna

O: Osteosarkom je drugi najčešći primarni maligni tumor kosti. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Često se širi u pluća. Tumor obično uzrokuje bol i otok. Za točnu dijagnozu je neophodna biopsija. Osteosarkomi se obično liječe kombinacijom kemoterapije i operacije. Najčešće se kemoterapija provodi prva; bol se često smanjuje tokom ove faze liječenja. Zatim se tumor kirurški odstranjuje.

Stabilna krvna slika s vrijednostima u granici normale svakako je dobar pokazatelj općeg stanja životinje, ali na nju se u ovakvim slučajevima medicinari ne oslanjaju. Uvijek za drugo mišljenje možete kontaktirati specijaliste Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr