Povratak

Oteklina na glavi psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Javljam Vam se vezano za oteklinu lijeve strane kod psa (područje iznad i ispod oka i dio njuške). Od jučer ujutro pa do navečer se oteklina povećavala, sada više ne raste, ali je i dalje prisutna. Pas se unatoč tome normalno ponaša: jede, pije, spava, trči, sve kao i do sada.. Što mislite o čemu bi se moglo raditi, ugriz nekog insekta možda? I je li potreban odlazak veterinaru ukoliko ne postoje nikakve vidljive nuspojave?  Imam i sliku kako to izgleda pa Vam mogu poslati. Lijep pozdrav! Marina

O: Prema opisanoj kliničkoj slici kao i prema priloženim slikama, oteklina je vidljiva i očita na lijevoj strani glave ljubimca. Otekline na području glave mogu nastati iz različitih uzroka, kao što su ubod insekta, apsces, hematom, tumorozne tvorbe, cista, proces na području zuba, oka, uha,...

Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. Šupljina se stvara kao obrambeni mehanizam samog organizma od infekcije. Apsces se manifestira lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol te je pomičan na dodir. Obično je akutnog tijeka, ali može postati i kronično oboljenje. Liječi se lokalno evakuacijom gnoja, pretraživanjem unutrašnjosti šupljine i tretiranjem antiseptikom uz eventualno postavljanje drena. Uz lokalnu terapiju najčešće se primjenjuje i antibiotik.

Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenu šupljinu u tkivu. Nastaje (kao i apsces) zbog djelovanja traume, gdje krv pod pritiskom iz krvne žile ulazi u tkivo. Hematom je bezbolna, netemperirana, fluktuirajuća oteklina koje tijelo postupno samo resorbira ovisno o mjestu i veličini te je ispunjen krvi ili serumom. Ukoliko je veći, potrebna je obrada i ispuštanje sadržaja te eventualno liječenje po potrebi.
 
Pustula predstavlja gnojni mjehurić, furunkula je čir dlačnog tobolca, a karbunkul je čir nastao spajanjem više furunkula.

Tumori su novotvorevine koje predstavljaju nekontrolirano bujanje tkiva te mogu biti zloćudni i dobroćudni. Sama tvorba se prati, koliko se mijenja ili raste, može se punktirati sadržaj za citološku pretragu te se eventualno može  kirurški odstraniti i patohistološki pregledati odstranjeno tkivo.

Zbog sveg prije navedenog kao i zbog same činjenice da se promjena nalazi na području glave, savjetujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Naime, sve promjene na glavi su potencijalno većeg rizika da sa svojim položajem i oblikom izvrše kompresiju (pritisak) na okolne osjetljive strukture s posljedičnim ozbiljnijim utjecajem na opće stanje kao i zdravlje ljubimca općenito. Stoga, odlazak kod veterinara je nužan da se utvrdi samo podrijetlo promjene kao i da se postavi dijagnoza. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva daljnja pitanja vezana uz zdravlje kao i kvalitetu života ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr