Povratak

Oteklina na šapi psa koja se kontinuirano pojavljuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam njemačkog boksera starog pet godina i povremeno mu se pojavljuje oteklina na šapi. Nekad traje po par dana no nekad i po par tjedana. Teže se oslanja na šapu i oteklina ponekad i krvari. Živim na selu i pas se svakodnevno šeta po par puta te je malo jače građe od prosječnog boksera. Fotografije otekline priložila sam u prilogu maila. Napominjem da rana nije uvijek ovako velika kao sad. Zanima me ima li načina da mu se upala smanji? Unaprijed hvala na odgovoru. Lp, Mateja

O: Oteklina koja se nalazi na nozi Vašeg ljubimca može biti posljedica traume, stranog tijela, infekcije, autoimunog obljenja i sl. Takve promjene se najčešće javljaju u obliku hematoma, apscesa, novotvorevina, čireva i sl .

Najčešća pojava je hematom koji predstavlja izljev krvi u novostvorenu šupljinu, nastaje naglo temperirana je, bezbolna do umjereno bolna i fluktuira na dodir. Organizam resorbira hematom ovisno o njegovoj veličini, no duljina tog procesa ovisi o njegovom smještaju i duljini te može potrajati jako dugo i ponekad zahtijeva kiruršku obradu. Ukoliko je potrebna kirurška obrada onda se radi punkcija na najnižoj točki hematoma, sadržaj se spontano iscijedi i uz to se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Osim hematoma, često se javlja apsces koji predstavlja šupljinu ispunjenu gnojem  i liječi se evakuacijom gnoja uz aplikaciju antibiotika.

Nešto više i detaljnije o promjenama na šapama su pisale i moje kolegice, pod sljedećim naslovima:

Bakterijski pododermatitis - duboka bakterijska infekcija šapa

Upalni proces na šapama psa (pododermatitis) i problemi u kretanju

Kako kažete da se situacija ponavlja, preporučam posjetu veterinaru kako bi se oteklina sanirala i liječila na adekvatan način jer je u ovakvim situacijama bitno djelovati na uzrok koji je doveo do promjene.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr