franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: U pitanju je njemački ovčar "Riki", starosti 9 godina. Vi ste mi posljednja nada i ukratko ću Vam opisati razvoj, za veterinare u Tuzlanskom kantonu (BiH) misteriozne bolesti. Sve je počelo prije tačno mjesec dana. Prvenstveno je na unutrašnjem dijelu uha nađen krpelj i uspješno je odstranjen. Međutim tada je primjećena mala oteklina iznad lijevog oka. Veterinar br 1. mu je dao kortizon i rekao mi da ovaj lijek traje 5 dana i da ako postoji upala da bi ista trebala nestati. Nakon 5 dana oteklina iznad lijevog oka je porasla i postala jako bolna na dodir. Pas je postao tužan, hodao je pognute glave. Ponovo odlazim do veterinara br 1. i opet dobija kortizon i slijedi čekanje od 5 dana. Psu nije postalo ništa bolje. Naprotiv, oteklina je i dalje rasla tako da se nakon narednih 5 dana počelo zatvarati lijevo oko. Kod mene je bila izgubljena vjera u veterinara br. 1. i odlazim do veterinara br. 2 koji odmah (na prvi pogled) konstatuje da se radi o uznapredovaloj upali sinusa. Pravimo rengenski snimak koji pokazuje zatamljenje na lijevoj strani iznad oka. Veterinar br 2. uspostavlja terapiju (kombinacija dva antibiotika + lijek protiv bolova). Terapiju je primao 10 dana a stanje se pogoršavalo, oteklina je postajala veća i oko se skroz zatvorilo.

Pas je trenutno u veterinarskoj stanici i mažu mu glavu jodom i prima neke antibiotike. Stanje kod psa je sljedeće: 1. otežano uzimanje hrane (ima apetit ali mu se daje hrana u tečnom stanju - ne može od boli drobiti hranu npr. čak ni suhu kupovnu hranu); 2. disanje se ubrzalo; 3. temperatura je 38,5; 4. oko se od otoka pomjerilo skroz u lijevu stranu i sada iz oka izbija neka crvena masa (najvjerovatnije od otoka); 5. pas glavu stalno zabija u ćošak; 6. uzimanje vode je polako i samo vrhom jezika; 7. otežano je hodanje (polako i bez snage); 8. glava je uvijek pognuta i okrenuta desno; 9. iz lijeve nosnice povremeno curi krvOteknuća na području glave odnosno lica kod pasa a stalno mu kapa iz nosa (vodenasto); 10. počinje gubiti koordinaciju prilikom hoda; 11. postojanje boli iznad oba oka, na dodire iza ušiju ne reaguje kao ni ispod vrata. Šaljem Vam i slike psa od prije 7 dana (sadašnje stanje je još gore što se tiče oka). Molim Vas za pomoć  i iskren odgovor jer ne želim da se muči. Postoji li mogućnost liječenja ako postoji koji lijek i šta je potrebno da se uradi. Napominjem da u BiH ne postoji mogućnost da mu se urade nalazi krvi ili bris iz nosa (osim u  Sarajevu). Unaprijed zahvalan Boris

O: Oteknuća na području glave odnosno lica kod pasa mogu imati različite uzroke. Česte su traume - udarci, ugrizi, lomovi i slično, koje lako rezultiraju apscesom - nakupljanjem gnoja. Apscesi su na tom području, kao uostalom i druge otekline, veoma bolni i mogu biti praćeni povišenom temperaturom te gubitkom apetita i apatijom.Tretman apscesa mora biti valjan, a podrazumijeva evakuaciju gnoja, pretraživanje njegove unutrašnjosti, po potrebi postavljanje drena i aplikaciju antibiotika. Ukoliko se samo aplicira antibiotik, bez otvaranja apscesa, može se ponekad zaustaviti njegov rast i sniziti temperatura, ali zapravo problem nije rješen.

Oteknuća na području lica mogu biti posljedica i problema sa zubima, poput infekcija ili fraktura, što također dovodi do apscesa, a čak i bolesti desni mogu rezultirati oteknućem. Što se zuba tiče, čest problem je infekcija korijena četvrtog pretkutnjaka, najvećeg zuba u usnoj šupljini. Njegov prednji korijen (ima ih tri) nalazi se tik ispod oka i ukoliko se inficira bakterijama, može dovesti do formiranja apscesa. Proces je veoma bolan za psa, naročito kada jede, a može biti praćen i povišenom temperaturom. Primjena antibiotika može privremeno smiriti stanje, koje se nakon kratkog vremena ponovo pogoršava.

Tumori na području glave mogu se manifestirati kao oteklina različitog oblika i veličine. Oni mogu biti dobroćudni i zloćudni. Naročito na njih treba sumnjati kod starijih pasa. Sumnju na postojanje tumora trebalo bi potvrditi citološkom ili histološkom pretragom. Dobroćudni su ograničeni i nemaju metastaze, a probleme mogu praviti mehanički, zbog svoje veličine i pritiska na okolna tkiva. Zloćudni tumori uraštaju u tkivo i razaraju ga te imaju matastaze, a u kratkom vremenu mogu značajno narasti. Nemaju univerzalne simptome jer to prvenstveno ovisi o njihovoj lokaciji.

Za punu evaluaciju problema kod Vašeg psa, najbolje bi bilo da ga odvedete u najbližu specijalističku ambulantu za bolesti pasa i mačaka. Iz ove perspektive na žalost nije moguće davati konkretne tvrdnje o stanju Vašeg ljubimca; za tako nešto preduvjet je ipak temeljiti pregled.

OZNAKE: