Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Vlasnica sam psa mješanca, nižeg rasta, oko 15 kilograma. Danas sam primijetila da ima kvrgu s lijeve strane iznad usnice, iznad kutnjaka. Kvrga je srednja, nema nikakvih drugih simptoma, ni crvenila. Normalno jede, razigran je i normalno se ponaša, pri dodiru ga kvrga ne boli. Molim Vas da mi odgovorite što bi to moglo biti? Lijepi pozdrav, Anamarija

O: Oteknuća na području glave odnosno lica kod pasa mogu imati različte uzroke: traume (udarci, ugrizi, lomovi), posljedica problema sa zubima, oteknuće lokalnog limfnog čvora, tumori.

Što se zubiju tiče, čest problem je infekcija korijena četvrtog pretkutnjaka, najvećeg zuba u usnoj šupljini.


Tumori na području glave mogu se manifestirati kao oteklina različitog oblika i veličine. Oni mogu biti dobroćudni i zloćudni.

Dobroćudni tumori su ograničeni i nemaju metastaze, a mogu uzrokovati probleme mehaničke prirode zbog svoje veličine i pritiska na okolna tkiva. Zloćudni tumori uraštavaju u tkivo i razaraju ga te imaju metastaze a i u kratkom vremenu mogu značajno narasti.

Na ovaj način, nažalost, nije moguće postaviti konkretne tvrdnje o kakvoj se izraslini radi pa Vam savjetujem da posjetite Vašeg veterinara i da se obavi detaljan pregled i uzrok nastanka izrasline.

OZNAKE: