Povratak

Oteknuće na tijelu psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam njemačkog boksera, ženka stara 8 godina, i okotila se prije 10 dana. Nije se osjećala dobro pa smo je vodili vetrinaru da dobije vitamina i infuziju jer je bila slaba. Poslije dan-dva primjetili smo otok na zadnjoj lijevoj nozi, dobila je injekciju protiv upale i bolova, međutim otok se povećao i ne može nikako stati na tu nogu. Otok  je najviše izražen na butu noge i jako je tvrd, koža joj je zategnuta. Molimo vas da nam kažete šta nam je činiti.
S poštovanjem, Martina

O: Oteknuće koje opisujete može biti posljedica različitih uzroka.

Prije svega, može se raditi o posljedici udarca, odnosno traume, i to je potrebno pažljivo istražiti, kao posljedica traume često se javlja hematom. Ne treba zaboraviti niti mogućnost alergijske reakcije, reakcije na aplikaciju lijeka, a može se raditi i o infekciji. U tom smislu treba spomenuti apsces, kao ograničeno nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini, te flegmonu kao difuznu gnojnu upalu potkožnog vezivnog tkiva.

Također, opisane se promjene mogu povezati i sa edemima koji predstavljaju nakupljanje tjelesne tekućine ispod kože, a najčešće se javljaju na ekstremitetima u pasa. Nastaju kao posljedica kongestivnog zatajenja srca, preeklampsije, graviditeta, kronične venozne insuficijencije, manjih trauma ili oštećenja limfnih žila. Ukoliko sam edem nije rezultat mehaničke traume, najprije treba identificirati uzrok nastanka.

U svakom slučaju, suradnja s Vašim veterinarom bit će nužna kako bi se riješio problem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr