dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam psa ženku staru 8 godina, mješanac hrvatskog ovčara i koker španijela (tako su rekli vlasnici) , od ljetos joj se na lijevoj prednjoj šapici pojavio otok, veterinar joj je dao injekciju,  malo našpricao sa nekim plavim sprejem i to se povuklo, međutim krajem listopada primjetila sam da je slomila nokat te sam je odvela na rezanje noktiju, opet je prst šape otekao, te je nokat istrunio, gospođa koja je rezala nokte zalila joj je hidrogenom 3% te me uputila veterinaru. Dobila je antibiotike, svako večer davala sam joj po pola tablete, još joj je šapa povećana ali ne tako kao na početku. Sad me šalju da to uslikamo, ja se nadam da nije ništa opasno, ne bih željela da joj režu prst ako nije potrebno. Molim Vas za savjet, da li da još malo pričekam da vidim što će se dogoditi ili bi trebala obaviti pregled što prije. Inače pas se ponaša kao i dosad, normalno jede, želi u šetnju. Pozdrav. Mira

O: Šapa je vrlo izložena raznim povredama i bolestima koje su obično posljedica infekcije (u dodiru je s nečistoćama s tla). U anatomskom pogledu, šapa je vrlo komplicirane građe, a povrede mogu obuhvaćati kožu, hrskavicu pa i kosti.


Natečenje noge Vašeg psa može biti različite etiologije, a stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom. Stoga Vam mogu samo navesti moguća stanja koja mogu biti u pitanju. Možemo govoriti ili o apscesu, fistuli, ugrizima različitih životinja, hematomu, seromu, tumoroznim tvorbama. Istegnuče (prekomjerno razvlačenje vlakana) mekog tkiva obično je pračeno bolnočću ,temperiranošću i otečenjem. Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokom djelu. Manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo , oteklina, toplina i bol te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule nastaju prisutnošču najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo te stvaraju upalni proces.

Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.

Moguća su i nakupljanja gnoja u obliku pustula (gnojni mjehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula) koji se kroz izvjesno vrijeme pojavi na površini kože . Također, moguće je da se radi o cisti, i o inficiranom dlačnom folikulu. S obzirom na lokaciju i dužinu trajanja još jednom preporučujem pregled što prije, kako bi se točno utvrdilo jesu li promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima uz temeljitu dijagnostiku koja će svakako sadržavati rtg nalaz .Možete se i obratiti na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku, a također i primjerenom tehnologijom za dijagnostiku. Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. je pisao nešto o tome na Ozljeda nokta

OZNAKE: