Povratak

Otežan porod kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam kuju njemačkog ovčara kojoj je danas 68. dan skotnosti. Još to brojimo od zadnjeg uparivanja, ali se i dalje ne koti. Naš veterinar joj je dao neku inekciju jučer da bi okot počeo, ali nije, i čak ju je pregledao prije i rekao da se počela otvarati i da će okot početi jučer, što zbog njenog otvaranja, što zbog vakcine. Čak joj se i vulva vratila u normalnu veličinu. Zvali smo veterinara sinoć i rekao je da mu nije jasno zašto okot nije počeo. Možete li mi pomoći makar da ustanovim šta se dešava i da li bi moglo biti problema. Molim za odgovor. Hvala vam. Denis

O: Bez detaljnog kliničkog, vaginalnog te ultrazvučnog pregleda da se vide štenci, odnosno da se vide jesu li još živi, ne može se nažalost ništa iz ove perspekitive i „napamet“ reći. Treba kujicu odvesti u specijaliziranu veterinarsku ambulantu ili na Veterinarski fakultet kliniku za porodništvo gdje se mogu obaviti svi  pregledi te po potrebi inducirati porod ili i obaviti carski rez.

Graviditet kuje traje u prosjeku 64 dana, a zatim uslijedi porod.

Neposredno pred porod, kuji će vidljivo porasti trbuh, napunit će se mliječna žlijezda, rektalna temperatura će pasti za cijeli stupanj, a promijeniti će se i njeno ponašanje - postati će nemirna, tražiti će mjesto za štenjenje, stoga je na Vama da joj osigurate miran, tihi i topli kutak, koji nije na propuhu, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje. Dužina trajanja štenjenja vrlo je individualna.

Kod većine kuja porod prolazi bez većih komplikacija, izuzev onih kojima je to prvi okot, pa su zbunjene, uplašene i ponekad trebaju asistenciju vlasnika ili veterinara. Ukoliko se porod iz bilo kojeg razloga prekine (preveliki štenci koji "zapnu" u porođajnom kanalu; umor kuje; slabi ili izostali trudovi...), potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Nisu rijetki slučajevi kada dolazi do komplikacija pri porodu. Otežane porode nazivamo distokija. Uzroci mogu biti brojni - poremećen tijek poroda (produže se intervali između trudova ili ih uopće nema; dugotrajni porod koji iscrpljuje kuju; preuzak porođajni kanal ili preveliki štenci, koji zaostanu u porođajnom kanalu; manjak plodne tekućine, pa porođajni kanal nije dovoljno sklizak i dovodi do zaostajanja štenaca), mrtvorođeni štenci (najčešće kod prvorotkinja) ili je općenito zdravstveno stanje kuje loše, pa nije u stanju sama izdržati porod do kraja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr