Povratak

Otežano disanje psa / Astma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U posljednja tri dana naš pas ujutro dobije nekakav kratkotrajni napadaj, kao da ne može do zraka, slično kao napadaj astme kod ljudi. To se događa samo ujutro te traje minutu-dvije, a tijekom dana ništa. Zanimljivo je i to da zrak pokušava uvući kroz nos tijekom napadaja te se ukoči, ali čini mi se da je to više od panike. Inače, radi se o labradoru starom 10 mjeseci, vrlo razigranom i koji je takav i dalje, jako pohlepan pri hranjenju te mu se zna dogoditi s vremena na vrijeme da povrati jedan dio obroka. Krokete guta bez da ih žvače pa ih ponekad takve i povrati. Do sada je imao probleme s alergijom koje smo uspješno izlječili antibioticima, a radilo se crvenilu kože s gubitkom dlaka oko spolnog organa, gdje se stalno lizao.

Također, napominjem da živi s nama u stanu. Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće da se radi o astmi kod psa ili je ipak nekakva alergija?
Unaprijed zahvalan, Mario

O: Dispneja ili otežano disanje ponekad može ukazivati na ozbiljan znak poremećaja zdravlja. Njegovi uzroci se mogu nalaziti u zatajenju srca, teškim slučajevima astme, alergijskim reakcijama, bronhitisu, upali pluća, paralizi ili opstrukciji dušnika, ...

U svakom slučaju, mnoštvo različitih uzroka, govori o važnosti pregleda od strane veterinara i postavljanja dijagnoze.

I u kućnih ljubimaca se također može javiti astma. U takvom slučaju, psi mogu ostati bez daha već i nakon malog napora, kao što je penjanje uz stepenice ili naglo podizanje iz ležećeg položaja. Tijekom napada astme vidi se borba za zrakom. Još se sa sigurnošću ne zna točno što uzrokuje astmu, ali se smatra kako nastaje uslijed alergijske reakcije na tvari poput peludi, parfema, prašine i slično, što uzrokuje upalu gornjih dišnih prohoda te oteknuće istih, tako da je reduciran protok kisika do pluća.

Također, mogli bi se izdvojiti i neki od drugih poremećaja u disanju, kao što su strana tijela u nosu, upala grkljana, upala pluća, alergijska reakcija,...

Kod prisustva stranog tijela, stalni podražaj na sluznicu uzrokuje pojavu dišnih poremećaja. Naime, ta strana nosa, u kojoj se nalazi strano tijelo, je začepljena, disanje i njušenje je otežano, a sve to skupa može dovesti do dublje infekcije pa i do sepse.

Upala pluća najčešće je nastavak upale grkljana i dušnika. Naravno, uzročnici  mogu doći u pluća i izravnim udisanjem zagađenog zraka ili hematogeno (krvlju) iz bilo kojeg drugog organa. Posljedično, smanjena je površina tkiva u kojem se izmjenjuju plinovi iz zraka i krvi što posljedično dovodi do poremećaja u normalnom disanju. Samo disanje je otežano, kašalj bolan i tih te je opće stanje organizma uvijek slabo (povišena temperatura, smanjen apetit...).

Zbog svega gore navedenog, savjetujem Vam da svog ljubimca odvedete kod veterinara koji će nakon pregleda ljubimca biti u mogućnosti odrediti njegov zdravstveni status te Vas, u skladu s njim, dalje savjetovati.

Za to vrijeme, izbjegavajte svome psu davati za piće prehladnu vodu ili hranu direktno iz hladnjaka. Također, razmislite i o prelasku na neku od hrana s većim zrncima, kako biste spriječili samo gutanje zrnaca bez prethodnog žvakanja te posljedično povraćanje sadržaja želuca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr