Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam staforda starog 6 mjeseci. Zadnjih par dana kada treba mokriti to dosta dugo traje, inače mu se to nije dešavalo. Kako mu mogu pomoći i o čemu se radi? Da li je to normalno ili se prehladio?
Puno vam hvala,
Marija

O: Otežano mokrenje, kao simptom, može pratiti različite poremećaje mokraćnog trakta, npr. sediment i kamenci, opstrukcija mokraćnog trakta, a također i bakterije...

Pri opstrukcijama (začepima)  mokranja podrazumijevamo takva stanja kod kojih je otežano mokrenje nastalo zbog smanjenja lumena izvodnih kanala mokraćnog trakta. Začepi su najčešće uzrokovani kamencima, ali mogu ih uzrokovati i različite bolesti prostate, tumori te ozljede leđne moždine.

Od uzročnika najčešće su bakterije i to gram negativne Pseudomonas i  Escherichia colli , a od gram pozitivnih Streptoccocus i Staphiloccocus  aureus.

Upala mjehura može biti akutna i kronična. Javlja se otežano i učestalo mokrenje u malim količinama, tenezam tj. napetost trbušne stijenke, pogrbljenost, bolnost na palpaciju, hematurija tj. krv u mokraći. Upala mjehura (cistitis) se liječi antibioticima (kloramfenikol, tetraciklinska grupa ant, sulfonamidi). Najbolje je izvaditi mokraću i napraviti antibiogram. Akutni cystitis liječimo najmanje 15 dana, a kronični  i do 30-45 dana.

Bilo kakav poremećaj u mokrenju zahtijeva da odvedete ljubimca veterinaru, kako bi se spriječile komplikacije. Tamo će ljubimac biti pregledan, uzet će se krv za krvne pretrage i po mogućnosti napraviti uzv mjehura. Na zahtjev veterinara ćete uhvatiti mokraću koja će se podvrgnuti analizi, kako bi se upala mogla potvrditi, te razlikovati od ostalih patoloških stanja, poput mokraćnih kamenaca, polipa ili tumora. Prema dobivenim nalazima provest će se terapija.

OZNAKE: