Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pit bulla starog dva mjeseca i ima problema s vilicom. Kad jede, ne može otvoriti usta (pati se), hranu gura kroz zube. Zanima me šta bi to moglo biti? Unaprijed hvala,
Alen

O: Promjena u ponašanju za vrijeme jela, tj. promjena pokreta usta karakterističnih za hranidbu, ukazuje najčešće na postojanje slabije ili jače boli u usnoj šupljini. Pas s osjetljivim ustima jede polako i oprezno, najčešće spuštajući krupne, grube komade hrane na pod.

Ukoliko postoji bolnost samo na jednoj strani, on obično nagne glavu i koristi suprotnu stranu za žvakanje, a ako se radi o jakoj boli, tada ne jede uopće.

Pojačano slinjenje prati skoro sve patološke procese u usnoj šupljini. Neugodan zadah također čest je simptom različith poremetnji, najčešće gingivitisa i paradontalnih bolesti. Otežano otvaranje, odnosno zatvaranje usta može upućivati na probleme u području vrata, oštećenja živaca, čeljusti i slično. Otežano gutanje nastaje zbog suženja gornjih partija probavnog sustava zbog oteknute sluznice, a ponekad i zbog stranog tijela.

Različite ozljede u usnoj šupljini, koje mogu nastati zbog borbe, ali i zbog različith predmeta. Ponekad se dešava da pas slučajno ugrize vlastiti jezik ili usne, a ponekad se može porezati lizanjem oštrih predmeta.

Od infektivnih uzroka tu je oralna papilomatoza, koja je virusno oboljenje, najčešće pasa mlađih od dvije godine. Bolest karakterizira nastajanje bradavica u usnoj šupljini. U početku se radi o crvenim ograničenim zadebljanjima, koja narastu i izgledaju poput cvjetače, sivo-bijele boje, a za njihov nastanak potrebno je oko četiri tjedna. Bolest je benignog karaktera i u velikoj mjeri je uvjetovana imunim statusom.

Tumori u usnoj šupljini mogu se pojaviti, a poznati su kod npr. boksera i buldoga kao epulis. To su benigni tumori koji nastaju najčešće vezano za gingivitis, a može ih biti više u usnoj šupljini. Maligni tumori u usnoj šupljini su relativno rijetki i obično pogađaju starije pse.

OZNAKE: