Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru 1,5 god. Prije tjedan dana pas je počeo povraćati pa smo otišli veterinaru. Nakon analize krvi, rekla je da je krv gušća nego bi trebala biti i stavila psa na dijetu tijekom 5 dana. Par dana nakon toga, naotekla joj je glava. Išli smo veterinaru i on je započeo terapiju kortikosteroidima. Rekao je da ja to jaka alergijska reakcija, ali nije radio nikakve pretrage i nije znao reći na šta je pas alergičan. Poslje tri dana kortikosteroida iz zadnjih nogu psa počela je izlaziti tekućina. Ponovo smo otišli kod veterinara i rečeno nam je da je to normalno, oteklina s glave se zbog terapije steroididma spustila u zadnje noge i na taj način izbacuje tekućinu iz organizma. I, naravno, dala novu injekciju steroida.

Psu je sve gore, a ja ne znam šta da radim. Pomozite!
Unaprijed hvala, Zrinka

O: U pasa se pojava krvi gušće nego što je to normalno povezuje prvenstveno s prehranom koja sadrži prekomjernu količinu masnoća te Vam je vjerojatno iz tog razloga Vaša veterinarka i preporučila dijetnu ishranu Vašeg ljubimca kroz nekoliko dana, kako bi se dobio bolji uvid u uzrok ove pojave. Naime, kako bi se dijagnosticirao patološki proces, potrebno je najprije pretragom kompletne krve slike i biokemije krvi postaviti osnovnu sumnju na određeni problem jer se, osim prehrane, uzrokom ove pojave spominje i poremećaj zgrušavanja krvi (poremećena su tri faktora u procesu zgrušavanja krvi), upalni procesi ili autoimune bolesti.

O uzrocima, pak, povraćanja u pasa pisala sam ovdje.

Otečenje glave u pasa redovito ima više uzroka, od kojih se neki češće, a neki rjeđe javljaju.

Svakako se otečenje moglo javiti kao posljedica alergijske reakcije na neke od sastojaka preporučene dijete, a naročito ako ste primijetili naglu manifestaciju simptoma, gdje se govori o anafilaktičkoj alergijskoj reakciji. Alergijsku reakciju anafilaktičkog tipa prate simptomi kao što su bljedilo vidljivih sluznica, hladnoća ekstremiteta, otok glave, jezika, ždrijela, otežano disanje, srčana aritmija, ubrzani rad srca, ali vrlo slabo bilo, te drugi simptomi respiratornog, kardiovaskularnog i živčanog sustava. Kod pojave ovakvih simptoma vrlo brzo se mora reagirati epinephrinom (unutar 10 minuta), intravenoznim otopinama, kisikom i drugim lijekovima.

Zatim, reakcija se može javiti na davanje lijeka, kemikalija unesenih u organizam ili infektivnih mikroorganizama. Otečenje glave se može javiti i kao posljedica infekcije, reakcije na neke lijekove protiv bolova (paracetamol, acetaminofen i sl.), hematoma, tumora, upale mišića, uboda insekata. Ponekad se otečenje javlja jednostrano, na samo jednom dijelu ili je otečena cijela glava.

Otečenja dijelova tijela svakako mogu biti posljedicom davanja kortikosteroida, koji svojim djelovanjem između ostalog izazivaju i širenje krvnih žila, gdje posljedično dolazi do istjecanja stanične tekućine te razvoja otekline. Kod ovakve nuspojave bi se trebalo razmotriti i liječenje drugim pripravcima, ukoliko to stanje ljubimca dozvoljava.

Također, opisane se promjene mogu povezati i sa edemima koji predstavljaju nakupljanje tjelesne tekućine ispod kože, a najčešće se javljaju na ekstremitetima u pasa. Nastaju kao posljedica kongestivnog zatajenja srca, preeklampsije, graviditeta, kronične venozne insuficijencije, manjih trauma ili oštećenja limfnih žila. Ukoliko sam edem nije rezultat mehaničke traume, najprije treba identificirati uzrok nastanka.

Nadam se da sam Vam pomogla razjasniti što se događa sa Vašom kujicom, no savjetujem Vam da se ponovno obratite Vašem veterinaru i iznesete nastalu problematiku. Ukoliko Vam on neće moći pružiti adekvatno objašnjenje i rješenje problema, obratite se za mišljenje drugog veterinara. Preporučujem Vam Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

OZNAKE: