ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam psa starog 5 mjeseci koji je prije 4 tjedna imao prijelom noge, nogu su namjestili i stavili u gips. Jučer su mu gips skinuli i previli mu nogu jer je gips napravio ranu na stražnjem djelu noge. Rekli su mi da dođem ponovno za 2,3 dana na previjanje, međutim danas sam primjetila da mu je šapica otekla pa sam popustila malo zavoj te mu nogu ledila desetak minuta, masirala je i utoplila. Zanima me je li oticanje noge nakon skidanja gipsa normalno i je li to što radim ispravno? Ivana

O: S obzirom na to da je noga duži period bila imobilizirana pa ponovo zamotana na drugi način, bilo je za očekivati da se pojave blaže cirkulatorne smetnje.

Fizikalne metode kao što su hlađenje (izbjegnite led, dovoljni su hladni oblozi) i lagana masaža u pravilu pomažu kod ovakvih stanja. Isto tako, potrebno je pažljivo dozirati opterećenje slomljene noge što podrazumijeva da se psa prošeće više puta na dan u sasvim kratkim šetnjama.

Iako vjerujem da je zavoj pravilno postavljen, željela bih istaknuti da je kod zamatanja ekstremiteta u pasa potrebno postaviti tri osnovna sloja. Na ranu se postavlja sterilna kompresa, preko nje se cijelom površinom koju treba zamotati postavlja tanak sloj zavojne vate te se tek na tako pripremljeno područje postavlja zavoj. Ovo je potrebno jer se na taj način izbjegava štetan pritisak zavoja na cirkulaciju u području gdje koža uz relativno tanko potkožje naliježe direktno na cjevaste kosti, što je tipično za donje dijelove nogu u pasa. U pravilu je tu mišićje relativno tanko i izduženo te ne pruža dovoljnu zaštitu venskoj cirkulaciji.

OZNAKE: