Povratak

Otok (podljev) ispod oka u psa: mogući razlozi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molim Vas savjet, u nedelju ujutro, kujica Luna probudila se sa otokom/podljevom (ne znam kako da se izrazim) ispod oka. Ne mogu ustanoviti da li se radi o ubodu ili udarcu. Čitala sam da kamilica nije dobra za koristiti pa joj mažem oko puhovom masti. Čini mi se da joj dugo to ne prolazi pa strahujem da nije nešto ozbiljnije. Toplo se nadam Vašem savjetu kako da joj pomognem i što bi to moglo biti. Hvala. Dijana


O: Nastalo stanje  Vašeg psa može biti različite etiologije, a stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom. Stoga Vam mogu samo navesti moguća stanja koja mogu biti u pitanju. Možemo govoriti o apscesu, fistuli, ubodima insekata, ugrizima različitih životinja, hematomu, seromu, tumoroznim tvorbama. Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubo. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule nastaju različitom etiologijom te dovode do te situacije da, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo te stvaraju upalni proces.



Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.

Usljed trauma često se javlja hematom. Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina.

Tijelo postepeno resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum.

Moguća su i nakupljanja gnoja na koži u obliku pustula (gnojni mjehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula). Također, moguće je da se radi o cisti,  i o inficiranom dlačnom folikulu .

Tumori su novotvorevine, izrasline predstavljaju ekcem normalnog rasta tkiva s neograničenim i nesvrsihodnim bujanjem tkiva. Kvržice na koži ili ispod kože koje su mekane i bezbolne obično su benigne naravi.

Potrebno je obaviti klinički pregled kojim će se palpacijom prema obliku,temperiranosti i bolnosti dobiti uvid u narav nastale  strukture i prema tome provest lokalno i opće lječenje,koje će se sadržavati antibiotsku terapiju .S obzirom na lokaciju i dužinu trajanja još jednom preporučujem pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr