Povratak

Ovulacija kuje i koncentracija progesterona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Radio sam progesteron ženki njemačkog ovčara u humanoj laboratoriji i rezultat je bio 10.4 nmol/L. Obzirom da se radi o psu, zanima me da li je ovo konačan rezultat na kojemu je ženka ovulirala te spremna na oplodnju ili je ovaj rezultat potrebno dijeliti sa nekom vrijednošću koja se koristi u veterini, kako bi se temeljem njega utvrdio stvarni nivo progesterona kod psa... Hvala, Mario

O: U veterinarskoj medicini ravnamo se po koncentraciji ng/ml u krvi, osim u slučaju kada Vas Vaš veterinar uputi u privatan laboratorij pa Vam on može preračunati referetnu vrijednost i odrediti kada bi nastupila ovulacija.

Spolni ciklus kuja ima 4 faze i to proestrus, estrus, diestrus i anestrus. Proestrus  je faza prije samoga estrusa i može trajati 1 do 27 dana nakon čega dolazi do estrusa u kojem raste razina hormona progesterona. Nakon estrusa nastupa diestrus gdje razina progesterona ostaje povišena skoro 60 dana. Prije ovulacije razina progesterona u serumu se kreće oko 2 ng/ml. Kako se ciklus odvija, tako postepeno ta razina odnosno koncentracija progesterona raste. Kada je razina progesterona izad 4 ng/ml (od 4 do 10 ng/ml) trebala bi taj dan biti ovulacija.

Više o temi pogesteronskog testa je pisao moj kolega, pod naslovom Progesteron test.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr