Povratak

Ozljeda jastučića (mekuši) na šapi psa / Obrada otvorenih rana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam jedan problem koji izgleda djeluje nerješivo. Radi se o psu. Prije par mjeseci došlo je do naglog oboljenja prednje desne šape. Oboljenje u smislu da je se ogulila šapa na gazištu (na većem jastučiću), kao da je nožem odstranjen koža (moje mišljenje da se radi o nekoj bakteriji). Bio sam kod 5 veterinara i svaki je dao drugi dijagnozu, ali pomoći nema. Ne znam više što da radim, koristio sam neke masti, kreme, tablete, ali pomoći nema. Da li vi imate neki savjet što da radim? Unaprijed hvala


O: Kod pasa je vrlo čest pododermatitis, o kojem više možete pročitati ovdje.

Također, psi često ozlijede mekuš i to tako da se porežu. Kod Vašeg ljubimca je najvjerojatnije došlo do otkidanja ili takve porezotine da je dio jastučića odrezan.

Obradi otvorenih ozljeda pristupamo tako da sve svježe rane (manje od 6 sati nakon nastanka) glatkih rubova

obrezujemo kirurškim nožem (po Friedrichu) te nakon učinjene hemostaze (zaustavljanja krvarenja) zašivamo. Takva rana zarasta primarno. Takve rane zarastaju za 3-8 dana od obrade, a razvoj i retrakcija ožiljka su minimalni. Nakon toga se rana imobilizira povojem i aplicira se antibiotik. Imobilizacijom osiguravamo mir rane, da nema pokreta te sprječavamo lizanje rane.

Ako je prošlo 6 sati od ranjavanja ranu smatramo inficiranom i ona se ne šiva. Potrebno ju je detaljno pregledati i ukloniti iz nje sve neželjene čimbenike kao što su krvni ugrušci, tkivni detritus te sve pojavne oblike stranih tijela. To se zove debridement rane (rasijecanje) i njime još uklanjamo i nekrotično tkivo. Nakon toga zaustavlja se krvarenje. Na ranu se stavlja suhi sterilni zavoj i po potrebi imobilizira ozlijeđeni dio tijela. Pacijentu se aplicira po potrebi atitetanus serum i obavezno odgovarajući antibiotik. Zavoj se periodički kontrolira, mijenja se ako je sekret rane natopio slojeve povoja.Takva rana zarasta sekundarno. Prva tri dana samo se nadgleda sanacija rane. Kroz to vrijeme nastupa granulacija mladim novostvorenim granulacijskim tkivom. Nakon toga ranu čistimo suhim sterilnim tamponom, a eventualna udubljenja ispiremo 3%-tnim vodikovim peroksidom.

Otvorene rane glatkih rubova nakon 3-4 dana tretiramo uklanjanjem fibrinske kraste i mazanjem vazelonom kože ispod liječene rane budući da sekret rane draži zdravu kožu i može izazvati reaktivnu upalu. Rane pod zaštitnim zavojem samo očistimo i previjemo.

Rane na jastučićima (mekušima) psa jako dugo zarastaju. Obavezno je povijanje rane i spriječavanje hodanja po neravnim i grubim površinama (asfalt...) jer sa svakim korakom, kada pas stane na tlo, dolazi do ponovnog širenja rane. Pa bi trebao mirovati, dobro se hraniti (npr. hrana za oporavak pospješuje zaraštavanje rane jer su bjelančevine osnovna nutritivna tvar za oporavak i liječenje, važne su za cijeljenje rana i podrška su imunološkom sustavu), a šapu kada idete u šetnju možete staviti i šlapicu koja štiti od tvrdih površina (npr. Karlie..).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr