Povratak

Ozljeda jastučića na šapama (mekuši) - njega i zaštita kod kretanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pišem vam u vezi Aljaškog malamuta koji je prije skoro 2 godine ozlijedio nogu. Naime pukla mu je kost u nozi i išli smo odmah kod veterinara koji mu je stavio longetu, ali je bio problem što mu je noga krivo zarasla i sad dolazi do toga da ne gazi pravilno nogom i tako mu se stvara rana na jastučiću s kojim se borim već mjesecima, ne znam što da radim, pokušavala sam ga previjati i prolazilo je, ali sad kako dolaze hladnija vremena, postaje sve gore i doslovno nema pola onog najvećeg jastučića i vidim da ga baš boli, postoji li kakva pomoć? Magdalena

O: Ozljede jastučića na šapama (mekuši) mogu nastati kao posljedica mehaničkih povreda nastalih zbog kretanja po tvrdim hrapavim podlogama ili utjecajem oštrih predmeta. Česte su i rane zbog ugriza, opekotina ili ozeblina. Ukoliko su temperature izrazito niske, a tlo smrznuto, pokriveno ledom ili zamrznutim oštrim snijegom, te soljeno  zbog zaštite od zamrzavanja, pseće mekuši mogu biti ozbiljno oštećene.  Nepravilan stav ekstremiteta može dovesti do pretjeranog opterećenje jednog dijela  stopala, što također može biti uzrok oštećenja mekuši. Rane na jastučićima jako dugo zaraštavaju. Oštećeno tkivo predstavlja ulazna vrata za infekcije pa je važno da se povreda sanira. Kada je prisutna svježa ili stara rana, potrebno je da ju pregleda veterinar i potom obradi na odgovarajući način. Kao zaštita se stavlja povoj, a obično se uz lokalnu toaletu rane, preporučuju i antibiotici zbog čestih  infekcija rane sa stafilokokima ili streptokokima. Promijenjeno mjesto bi trebalo tretirati lokalno sredstvima koja podstiču epitelizaciju i sanaciju rane ožiljkom.

U ljekarni Pet centra možete pronaći VETOQUINOL Cothivet sprej za rane koji djeluje kao antiseptična otopina, a ujedno i pomaže stvaranje ožiljnog tkiva. Obilno nanesite Cothivet na bolesno područje tri do četiri puta dnevno. Ponavljajte postupak do potpunog ozdravljenja. Cothivet možete nanijeti i namočenim zavojima izravno na ranu.

Za daljnju njegu se može primjeniti i Dermaflog krema. Ona se koristi za njegu kože izložene štetnom vanjskom utjecaju poput blažih povreda, ogrebotina,ozeblina, nagnječenja te drugih sličnih oštećenja kože. Mast sadrži ulje lavande, aloje, lanolin i ekstrakt kamilice i nevena.  Nanosi se na oštećeno područje u debljem sloju, jednom ili dva puta dnevno. Prilikom kretanja po tvrdim i hrapavim podlogama može se postići  pomoću zaštitnih šlapica od neoprena (CAMON Čizme Neoprene, 4 komada). Ove šlapice su dobra zaštita od leda, hladnoće i  hrapavih površina. Mekane su, udobne i jednostavne za nošenje zahvaljujućim praktičnim trakama sa čičkom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr