Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam kujicu staru tri godine. Prije dva tjedna grdo je skočila sa metar i pol visine i povrijedila  nogicu. Sada šepa i ne može stati na nju. Bila sam sa njom kod veterinara koji je napravio Rtg snimke i napisao dg. ruptura lig.cruciata anterior. Predložio je operaciju. Budući da je anastezirana za Rtg, i nije se budila satima, postoji opravdan strah kod mene da se možda ne bi probudila kod ponovljene anastezije. Moram napomenuti da u gornjem dijelu nogice, postoji nateklina tj. noga je natečena u butu. Da li je to boli? Da li mi možete odgovoriti kakve bi bile posljedice po nju u budućnosti ako je ne bih  dala operirati i dati eventualno preporuku za liječenje? Zahvaljujem na odgovoru, Višnja

O: "Anterior cruciatum ligament" (skraćeno ACL) ili prednje ukrižene sveze - riječ je o vrlo snažnom unutarnjem ligamentu koljena, čije se ozljede događaju relativno često, a nakon kojih je oporavak redovito dug i kompliciran.

Ovaj ligament u cijelom sustavu koljena omogućava veliku pokretljivost, ali s druge strane karakterizira cijeli sustav kao vrlo nestabilan i sklon ozljedama. Kako bi se smanjila mogućnost "izlijetanja" zglobnih tijela iz svojih prirodnih ležišta,  koljeno je okruženo s nekoliko nivoa obrane. Prvi su svakako mišići, no prisutan je i cijeli splet vanjskih ligamenata koji ukružuju zglob i daju mu dodatnu čvrstoću. Na kraju, tu su i dva unutarnja ligamenta, zakopana duboko u samom koljenu, a zovemo ih prednja i stražnja ukrižena sveza. ACL spriječava da zglobna glavica ne "pobjegne" prema naprijed pri mnogobrojnim aktivnostima. Mehanizam ozljede, odnosno puknuća ACL-a zasnovan je na traumi i to takvoj koja vanjske sile usmjerava prema koljenu u smislu njegova forsiranog opružanja i rotacije (npr. različiti padovi, skokovi, udarci ili blokade potkoljenice pri kretanju). Najčešće je pri samoj ozljedi prisutna intenzivna bol praćena nastajanjem otoka i smanjenom pokretljivošću koljena. 

Pri prvom pregledu veterinar bi trebao iglom i špricom aspirirati (evakuirati) otok, te ako naiđe na krv, to će biti prvi znak da se vrlo vjerojatno radi o puknuću ACL-a. Osim toga, uklanjenje krvi iz koljena obično donosi i smanjenje bolova. Nakon toga slijede testovi za koljeno, te postavljanje konačne dijagnoze. Na žalost, rijetko je ruptrura ACL-a jedina ozljeda u koljenu. S obzirom na povezanost struktura u tom zglobu, kao i na snagu sila koje moraju biti prisutne ne bi li se ova ozljeda dogodila, u samom procesu njena nastajanja događaju se oštećenja i drugih koljenih struktura, od kojih najčešće strada meniskus, zatim kolateralni ligament (jedan od vanjskih ligamenata koljena), ponekad hrskavica, a rjeđe i stražnja ukrižena sveza (PCL).

Nakon što je definitivno postavljena dijagnoza rupture prednje ukrižene sveze (ACL-a), slijedi liječenje koje kod ove ozljede nikada nije jednostavno, a niti kratko. U koliko se radi o djelomičnom puknuću ligamenta, tada se okreće neoperativnom tretmanu u smislu fizioterapije i kinezioterapije. Cilj je ukloniti eventualno prisutan otok, te postupno ojačati mišiće koji okružuju koljeno.

Kada je riječ o potpunom puknuću ACL-a, stvari se još više kompliciraju jer taj ligament nije moguće naprosto  "sašiti" i na taj način popraviti ozljedu. Kako se radi o nedostatku krucijalnog stabilizatora koljena, danas se u modernoj ortopediji nastoji što je ranije moguće učiniti tzv. "plastika" ligamenta.

Treba napomenuti da postoji i alternativa operativnom zahvatu. To je već spomenuti neoperativni pristup, u kojem se nastoji kao i kod djelomične rupture, osposobiti mišićno ligamentarni sustav da preuzme dio ili kompletnu funkciju stabilizacije koljena. Dobra strana tog pristupa jest činjenica da se izbjegava jedna prilično opsežna operacija, te se ukupno vrijeme liječenja znatno skraćuje. No, opasnost se krije u tome da u koliko ponovo dođe do "izlijetanja" koljena, odnosno nestabilnosti pri kretanju, vrlo je vjerojatno da će ono pruzročiti novo oštećenje drugih struktura u koljenu (poput meniskusa, hrskavice ili drugih ligamenata).

Uzimajući sve navedeno u obzir, odluku o smjeru liječenja treba donijeti individualno, u dogovoru sa vlasnikom, a poštujući sve specifičnosti njegova ljubimca (starosna dob, količina aktivnosti i sl.).

Ukoliko odlučite Vašu kujicu podvrgnuti operativnom zahvatu, savjetujem Vam da se obratite Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. U slučaju neoparativnog tretmana (fizioterapija) možete se obratiti "Fiziovet" ambulanti u Zvonimirovoj 72 u Zagrebu, odnosno Zvonimiru Vrbancu, dr.vet.med.

Također Vam savjetujem da Vašoj ljubimici olakšate nastalo stanje davanjem prilagođene hrane kao što je: Hill's "j/d" odn. "j/d Reduced calorie" (u slučaju prekomjerne težine), Eukanuba "Joint Mobility" i Royal Canin "Mobility support" odn. "Mobility special" (za pse teže od 25kg). Osim s navedenom kompletnom hranom, možete Vašem ljubimcu olakšati i sa različitim dopunskim sredstvima za stabilizaciju lokomotornog sustava kao što je npr. "Caniviton forte 30" (granulat) ili "Pet Vital GAG" (tablete ili prašak). Sve navedeno možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: