sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, moj pas si je u igri ozlijedio nokat, i nokat je skroz puknuo i otpao. Rana je krvarila neko vrijeme, isprala sam je jodom i pokušala mu zamotati šapu da je ne liže, ali nikako da zavoj zadrži na šapi.  Sada pas stalno liže ranu, i sve je crveno i bijelkasto oko rane... Što mogu napraviti da mu pomognem s ozljedom? Kreme i takve stvari pas odmah poliže, a zavoj rastrga. Hvala unaprijed na odgovoru.

O: Nokti pasa i mačaka prilično su izloženi raznim oštećenjima, prvenstveno mehaničke prirode. Do oštećenja dolazi najčešće zbog zapinjanja ili uvrtanja nokta zbog čega dolazi do njegovog pucanja, a često dolazi i do potpunog ispadanja nokta sa vrha prsta. Za psa je to vrlo bolno pa često počinje šepati i drži nogu u zraku. Zbog oštećenja krvne žile  može nastati i obilnije krvarenje.

U pravilu bi ozljede nokta trebalo što prije sanirati kako bi se izbjegle infekcije ili ozljede većeg opsega.  Budući da  se psi stalno kreću,  područje nokta je izloženo pritisku pa postoji stalna bolnost tog područja.

Budući  da je ranica otvorena, postoji mogućnost stalne infekcije. Preostali dio nokta se uglavnom uklanja. Nakon toga je potrebno cijelo područje dobro isprati i bandažirati. Šapa se bandažira nekoliko dana uz redovito previjanje kako bi se smanjila iritacija oštećenog tkiva.

Zbog sprečavanja pojave infekcije primjenjuju se sistemski antibiotici. U ovakvim slučajevima uvijek postoji opasnost od toga da infekcija zahvati kost.

Prelomljeni nokat će početi rasti kroz nekoliko dana.

U slučajevima kada je prisutno krvarenje, koriste se i različite metode ili sredstva za zaustavljanje krvarenja. Kako bi spriječili trganje povoja i lizanje rane psu je potrebno staviti tzv. elizabetanski ovratnik. Takav ovratnik spriječava psa da dira ozlijeđeno mjesto. U početku psi nisu  oduševljeni kada im  stavite ovratnik i obično  im jako smeta i uznemiruje ih.  Važno je da vlasnik ostane ustrajan i da ovratnik ne skida, a za dan dva, Vaš će se ljubimac naviknuti na njega. Ovratnik mora biti prave veličine kako bi bio funkcionalan jer ukoliko je premalen, neće spriječiti lizanje, ukoliko je prevelik sklizat će s vrata i nepotrebno ometati uzimanje hrane i vode, kao i kretanje kroz uže prostore.

Savjetujem Vam da, ukoliko to već niste učinili u međuvremenu, svog ljubimca što prije odvedete kod veterinara da bi se napravio pregled i da bi se ozljeda sanirala na odgovarajući način.

OZNAKE: