Povratak

Ozljeda oka psa i hitna pomoć veterinara / Opasnost od petardi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mom psu je petarda eksplodirala jako pored oka i zanima me da li pas može oslijepiti? Radi se o kokeru. Molila bih što brži odgovor, jako sam zabrinuta. Hvala.

O: Svaka ozljeda oka ili kapka treba se shvatiti ozbiljno. Oštećenje očne jabučice može voditi trajnoj sljepoći. Svako oštećenje kapka može dovesti do gubitka suza i suhoće oka.

Nakon traume prva pomoć je smjestiti smotak vate namočen u vodu da bi se oko održalo vlažno te odmah potražite intervenciju veterinara.

Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka pa i sljepoće. Oči najčešće stradavaju od opeklina i sitnih čestica petardi i raketa.

Ukoliko je u oku prisutno strano tijelo, potrebno je oko isprati obilno vodom. Pažljivo se rastvore kapci da bismo detektirali ima li stranog tijela. Ukoliko je vidljivo, pažljivo ga pokušajte izvaditi. Ukoliko je to nemoguće ili nakon odstranjivanja pas pokazuje znakove nelagode, potražite pomoć veterinara. Ipak je to najbolje prepustiti stručnjaku jer je oko sigurno puno krhotina od petarde.

Također ćete tražiti pomoć veterinara ako pas drži oko jako stisnuto.

Rane konjuktive redovito su uzrokovane mehaničkim ozljedama i često su isti uzroci koji dovode i do rana vjeđa. Opaljenost i nagrizenost konjuktive uzrokovani su vrućom parom, pepelom, alkalijama ili kiselinama. Karakterizira se crvenilom i oteklinom. Spojnica (konjuktiva) je u predjelu nekroze (odumiranja tkiva) bijela, a nekrotične kraste su okružene krvarenjem. Razvija se gnojni proces zbog kojeg se kraste otkinu i nastaje čir koji kada se izliječi ostavlja ožiljak. Moguće su i veće traume.

U svakom slučaju, treba čim žurnije odvesti psa na detaljan pregled oka, no treba uzeti u obzir i posljedično djelovanje straha te glasnoće praska na sluh psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr