Povratak

Pad imuniteta i zarazni kašalj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam štene njemačkog boksera, 6 mjeseci ima sada. Inače je veseo i razigran i društven. Jutros kad se probudio počeo je kašljati, izgledalo mi je kao da je nešto progutao. Nedugo zatim je povratio. U sastavu povraćanog nije bilo ničeg što je mogao progutati. Od jutros je povratio jedno 8 puta. Sada već povraća žuč jer nije ništa jeo cijeli dan. Kakao je normalno, srednje tvrda stolica. Od straha da ne dehidrira svako malo smo mu s injekcijom uštrcali malo kamilice. Možda mu je i to iziritiralo želudac. Što nam je činiti? Nismo požurivali kod veterinara zbog ove situacije sa koronavirusom. Da li je povraćanje uzrokovano virusom ili šta, od čega može biti? Nismo eksperimentirali  s hranom, tako da smo isključili tu pretpostavku. Jedino novo što smo mu dali je kalcij u tabletama, kupljen u pet šopu i dali smo mu tek drugu tableticu. Branka

O: Prijelazna razdoblja između godišnjih doba, jesen-zima i proljeće-ljeto, idealna su za pad imuniteta i razvoj viroza koje se brzo i lako šire među gustom populacijom pasa. Jedna od najčešćih je zarazni traheobronhitis ili zarazni kašalj.

Uzrokuje ga više uzročnika, najčešće u kombinaciji: adenovirus, parainfluence, te bakterije Bordetella bronciseptica, mikoplazme. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim psom, te njegovim sekretima (iscjetkom iz nosa, očiju, slinom).  Glavni simptomi su kašalj koji može varirati od nekoliko puta dnevno do stalnih, regurgitacija najčešće s bijelom pjenom. Zbog karakterističnog zvuka kašlja vlasnici često misle da je psu nešto zapelo u grlu. Psi se mogu ponašati normalno ili slabije jedu, naročito suhu hranu, otežano gutaju, mirniji su, te mogu imati povišenu temperaturu. Moguće je i kihanje, kao i iscjedak iz nosa i/ili očiju.

Preporučujem da svakako posjetite svog veterinara jer bolest zbog sekundarne bakterijske infekcije može prijeći u upalu pluća, te je pse s izraženijim simptomima ili slabijim imunitetom potrebno staviti na antibiotik. Ako je kašalj izuzetno jak i iscrpljujući za psa, može dobiti lijek protiv kašlja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr