Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku bordoške doge, staru 19 mjeseci. Problem je u tome što je ona teška 36 kg umjesto minimalno 45 kg. Hranim je Royal Caninom Giant Junior. Prvo sam mislio, pošto sam puno sa njom vani, da potroši više energije nego što unese hrane pa sam onda u suradnji sa uzgajivačima kupio Royal Canin Energy 4300, računajući da bi od toga trebala dobiti na težini i masi, međutim ništa. Onda su mi u uzgajivačnici rekli da su to psi koji su skloni pankreatitisu, što bi trebalo značiti problem sa štitnjačom. Kontakito sam i jednu drugu uzgajivačnicu,gdje su mi rekli da su imali jednu kuju sa istim problemom i da su je dobro očistili od parazita i da se nakon toga počela debljati.

3, 4 dana za redom su joj davali po jednu tabletu za čišćenje. Pošto sam na čudu i ne znam šta da radim, molim vas za pomoć.
Denis

O: Pankreatitis je upala gušterače, koja može biti akutna i kronična tijeka.

Akutni pankreatitis predstavlja iznimno bolnu upalu gušterače kod koje oboljeli psi pokazuju kliničke znakove kao što su uvučeni trbuh, povraćanje, proljev te se postepeno razvijaju znakovi šoka. U lakšim oblicima, psi nerijetko zauzimaju tzv. "položaj za molitvu" (spuštaju prednji dio tijela dok im stražnji dio tijela ostaje stajati). Na takav način ljubimac si može malo ublažiti bol.

Također, često se zna pojaviti i situacija kada gušterača gubi sposobnost stvaranja probavnih enzima (egzokrina insuficijencija gušterače). Najvidljiviji klinički znak ovog oboljenja je izrazito pojačani apetit te gubitak na težini ljubimca. Također, stolica kod ovog oboljenja je obilna i mekše konzistencije. Više o egzokrinoj insuficijenciji gušterače, kliničkim znakovima ove bolesti, kao i dijagnosticiranju i liječenju, možete saznati ovdje.

Poremećaji u normalnom radu štitne žlijezde (glandula tireoidea) za posljedicu imaju i poremećaj u normalnoj aktivnosti metabolizma. Naime, uloga štitne žlijezde je da regulira normalnu aktivnost metabolizma. Tako, kod hipotireoze (smanjene aktivnosti štitnjače) neki od simptoma su debljanje ljubimaca, smanjena aktivnost ljubimca, gubitak zainteresiranosti za okolinu,... Kod hipertireoze (pojačana aktivnost štitne žlijezde), oboljeli psi pokazuju pojačani apetit, unatoč kojega i dalje mršave, pojačanu žeđ i učestalo mokrenje,...

O endoparazitima kod pasa i njihovom liječenju, pisala je kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr.vet.med. ovdje.

Kako mi je na ovakav način teško utvrditi što je točno posrijedi kod Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Isti će biti u mogućnosti utvrditi situaciju i u skladu s njom dalje Vas savjetovati.

OZNAKE: