Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam 5-mjesečnu labradoricu, koja u ustima ima malene bradavice. Od veterinara smo saznali da je to papilom. Koji su načini za to ukloniti? Da li propolis obični može pomoći? Koji mi ljudi koristimo?
Hvala puno unaprijed, Matija

O: Najvjerojatnije se radi o bolesti zvanoj papilomatoza, koja je uzrokovana Papiloma virusom. Papilomatoza je skup zaraznih bolesti domaćih i divljih životinja te čovjeka, koje se očituju dobroćudnim bradavičastim izraslinama epitelnog tkiva na koži ili sluznicama.

Prenosi se direktnim kontaktom sa zaražene životinje na zdravu životinje iste vrste, pošto su tipovi virusa vrsno specifični, zatim posredno preko zaraženih predmeta, putem insekata koji sišu krv, a može ih prenijeti i čovjek. Uzročnik prodre u organizam preko oštećene kože, a pojava sitnih papiloma po sluznici usta nastaje u roku 3- 35 dana nakon infekcije.

Obično su papilomi rasprostranjeni po cijeloj sluznici usta, ždrijela i usana te tonzila (krajnika). Veličine su zrna prosa do zrna kukuruza, male se čvrsto drže za podlogu, a veće su karfiolastog oblika, najčešće na peteljci odvojeni od podloge. Veći broj papiloma može izazvati pojačano slinjenje, poremetiti žvakanje i gutanje.

Najbolji rezultata u liječenju se postiže elektrokauterizacijom svih, pa i najsitnijih, papiloma, što se izvodi u potpunoj narkozi psa. Nekoliko dana nakon toga,  sluznicu usta je potrebno ispirati 2 % otopinom tripaflavina, hipermangana ili 3- 4 % otopinom borne kiseline ili sličnim antiseptičkim i dezinfekcijskim otopinama.

Ukoliko se papilomi ne uklone kirurški, oni se nagomilaju na sluznici usta, gdje egzistiraju 5-6 tjedana, a zatim tijekom 2- 3 tjedna spontano nestaju. Recidivi su mogući nakon 2-3 mjeseca.

Propolis je ljekovit, ali ne može uništiti virus ni epitelne izrasline koje uzrokuje virus.

Što se tiče odstranjivanja bradavica, o tome se savjetujte sa Vašim veterinarom ili se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti ili za kirurgiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

OZNAKE: