Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja draga kolegica posjeduje tri psa. Ženku (majka) i njena dva mlada (mužjak i ženka). Sada su ti takozvani mladi već stari više od godinu dana i dogodilo se to da su se ti brat i seka međusobno sparili. Njima to nije bila namjera, ali eto dogodilo se te je ženka dobila mlade i ja sam uzela jednog i sada mene zanima je li može biti nekih problema s tom mladom kujicom koju sam uzela i da li kasnije može doći do nekakvih komplikacija jer sada izgleda i ponaša se sasvim normalno (stara je četiri tjedna)? Kolegica je bila kod veterinara nakon što je njena kuja ostala skotna i on je rekao da se to događa i da je sasvim normalno, ali ipak mene zanima još jedno mišljenje. Unaprijed zahvaljujem. Antonija

O: Parenje brata i sestre može proći i bez nekih određenih zdravstvenih problema ili genetskih poremećaja, ali ono može dovesti i do pojave nepoželjnih posljedica na zdravlje potomaka. Naime, na ovakav način se potencira pojavnost loših osobina te njihova ekspresija.

Dakle, parenje u srodstvu ne kreira loše gene, nego će još više pojačati bilo koju nasljednu grešku jer najbliskiji srodnici imaju vrlo visoku vjerojatnost posjedovanja potpuno sličnih gena. Ako su ovi geni recesivni (i s greškom), greška se može prikazati tek u nekoj od sljedećih generacija.

Stoga, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara koje će je u cijelosti pregledati i odrediti njen zdravstveni status. Također, redovitim kontrolama kod svog veterinara možete reducirati pojavu težih problema ranijom dijagnostikom eventualnih mana i nasljednih bolesti.

OZNAKE: