Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav, interesira me sa da li postoji cijepivo kojim se može cijepiti 21 dan stare štence protiv parvoviroze s obzirom da postoji velika mogućnost zaraze, a majka nije cijepljena prethodno i da li štenci imaju imunitet stečen od majke koji ih štiti od parvovirusa bez obzira što majka nije cijepljena i do kada taj imunitet imaju? Unaprijed hvala, Max

O: Parvoviroza pasa (infectio parvovirosa canis) je infektivna bolest pasa i divljih kanida koja se klinički manifestira povraćanjem, proljevom, jakom dehidracijom i visokim letalitetom, naročito u štenadi

Parvovirus kod štenadi napada miokard te dolazi do miokarditisa (upala srčanog mišića) i posljedično uginuća štenadi bez ikakvih prethodnih znakova bolesti. Parvoviroza je vrlo raširena bolest u svijetu. Bolestan pas je glavni izvor infekcije. Virus se izlučuje izmetom, mokraćom i slinom. Klinički zdravi psi mogu biti kliconoše i izlučivati parvovirus. Bolest se prenosi izravnim dodirom s bolesnom životinjom. Životinja se također može zaraziti sekundarno (neizravno) različitim predmetima ili ako boravi u prostoriji zagađenoj izmetom bolesnog psa ili psa kliconoše. Smrtnost kod parvoviroze pasa iznosi 25 - 27%, a ako je u pitanju miokarditis letalitet je 42 - 81%. Parvovirus ima afinitet prema stanicama koje se brzo dijele, stoga najviše i napada stanice crijevnog epitela i leukocite.

Nakon peroralne infekcije virus se množi u limfoidnom tkivu, tonzilama, retrofaringealnim i mezenterijalnim limfnim čvorovima. 24 sata nakon infekcije nastaje viremija. Tijekom viremije se inficira crijevni epitel,  i što viremija dulje traje i što je titar virusa u krvi viši i promjene su na crijevima jače izražene.

Bolest se klinički očituje kao enteritis u štenadi odbijene od sise i u odraslih pasa, i kao miokarditis kod štenadi stare 4 - 8 tjedana. Simptomi bolesti su povraćanje, proljev koji se obično javi nekoliko sati nakon povraćanja, dehidracija, depresija, opća slabost, temperatura kod odraslih pasa ostaje u fiziološkim granicama, a kod nekih je subnormalna, sluznice su cijanotične, javlja se leukopenija.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda bolesnog psa, te dokazom uzročnika i serološki.

Budući da ste naveli da kuja nije nikad primila vakcinu protiv parvoviroze, ne vjerujem da je uspjela stvoriti protutijela koja bi prenjela na štenad kako bi štenad dobila pasivni imunitet. Kuja je mogla steći imunitet ako je bila u doticaju sa slabovirulentnim virusom i uspjela stvoriti protutijela. Štenad dobiva protutijela jednim dijelom u majčinoj utrobi preko placente, a drugim dijelom kolostrumom i majčinim mlijekom. Kolostrum je najvažnije posisati prvih nekoliko sati nakon poroda dok je sluznica crijeva najpropusnija za protutijela. Taj titar protutijela koji je štenad pasivno dobila, se smanjuje sa starošću štenadi. Štenad se ne preporuča vakcinirati prije dobi od 6 - 8 tjedana kako im ne bi poništili imunitet koji su već dobili, a kako se taj imunitet gubi u dobi od 6 - 8 tjedana, smatra se da je to najbolje vrijeme za prvu vakcinaciju.

Od vakcina protiv parvoviroze se koriste Parvodog-liofilizirana atenuirana vakcina. Prvo cijepljenje ide u dobi 6 - 8 tjedana, a drugo 3 - 5 tjedna nakon prvog cijepljenja.

OZNAKE: