martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imamo Njemačku dogu staru 4 mjeseca koja je uredno primila sva cjepiva koja smije primiti sa svojom starosnom dobi. Prije par dana,  počeo je  povraćati sluzavo bijelu tekućinu, postao letargican, odbijao je hranu i vodu. Zatim, pojavio se jak vodenasti proljev. Odmah je  dobilo infuziju, izvadena mu je krv koja je ukazala na nekakvu upalu i dobio je antibiotike. Zatim, povraćao je tokom cijele noći, u sadrzžju nije bilo crvi. Petak opet infuzija, antibiotici, test na Parvo je bio negativan, ali on je i dalje letargican, ne reagira na hranu, ima temperaturu (40.8), u infuziju je dobio i nekakav koktel vitamina.Test na Parvo je pozitivan :( on je i dalje na terapiji, ali ne pokazuje znakove poboljsanja,rvi u stolici i povracenom sadrzaju i dalje nema, stolica strahovito smrdi.) Ono što mene zanima je to kako je moguće da je pokupio Parvo virus a cjepljen je prije mjesec dana? Hvala. Ivana

O: Parvovirosa kod pasa se širi sa psa na psa vrlo lako, i to najčešće putem izmeta, kao i kontaminiranim predmetima, rukama,instrumentima, odjećom, posudama za hranu i vodu, igračkama i psećim dekicama. Insekti i glodavci također mogu sudjelovati u prijenosu uzročnika.

Virus ove bolesti može vrlo dugo egzistirati i na dlaci ,čak kada više nema vanjskih vidljivih znakova bolesti. Inkubacija je najčešće između 4-6 dana, a nakon 3-4 dana od infekcije, virus se izlučuje fecesom, što je znatno prije od pojave vidljivih simptoma.
Oboljevaju mladi psi do starosti od šest mjeseci (najčećše), a sam uzročnik je vrlo stabilan i optporan na vanjske uvjete te može preživjeti i do godinu dana u organskom materijalu i vrlo je otporan na većinu dezinfekcijskih sredstava .Najčešćei znakovi su učestalo povračanje i vrlo smrdljivi proljev (krvavi), gubitak apetita temperatura, slabost, depresija i dehidracija, leukopenija. Test na parvovirozu može pokazivati pogrešne rezultate, ovisno kada se napravio;točan rezultat dobiva se unutar pet dana od pojave kliničkih znakova. U Vašem slučaju vjerovatno je štene cijepljeno (atenuiranim uzročnikom iz vakcine) u vrijeme kada je bila već prisutna infekcija u organizmu,te je došlo do naglog i pojačanog razvoja znakova ,a vanjski činbenici (promjena sredine, vrste hrane i načina ishrane, prijenos uzročnika na cipelama osobe koja radi u veterinarskoj ambulanti ili azilu i slično) dodatno su oslabili mladi organizam i pogodovali daljnjem razvoju parvoviroze. Tokom sljedećih dva tjedna stanje će biti neizvjesno, pošto ste započeli pravodobno terapiju (infuzija,antibiotici i drugo), možemo očekivati povoljan ishod. U međuvremenu u stanu treba obaviti dobru dezinfekciju, baciti stare (upotrebljavane) dekice i igračke, đonove cipela također oprati i dezinficirati kod svakog ulaska i izlaska iz stana, dezinfekcija ruku obavezna (radi drugih sekundarnih uzročnika odnosno patogenih bakterija i virusa),reducirati mogući stres ( buka, intezivno igranje, previše ljudi, jako svjetlo i drugo).

OZNAKE: