Povratak

Parvoviroza - obolijevanje legla unatoč vakcinaciji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P:Interesuje me vaše mišljenje u vezi mog slučaja. Veoma mi je bitno da utvrdim gde je greška. Imam Cane Corso leglo i desilo se da se svi štenci zaraze od parvoviroze. Interesantno je da su svi primili vakcinu i prvu revakcinu. Prva vakcina je data 12.08., revakcina 03.09., a prvi simptomi kod prvog štenca su se pojavili 22.09. Svi štenci su u roku od 5 dana projavili simptome i svi su prošli isti tok bolesti. Prestali su da jedu i da piju, povraćanje i veoma redak, kao voda, tamno braon izmet, krv u izmetu, oporan i jak miris izmeta i povraćenog. Svi su bili na infuziji više dana, i rezultat je sledeći. 3 su prošla ok, već su zdravi i dobili na masi, jedno nije izdržalo i jedno je još u lošem stanju, danas je 7. dan kako je na infuziji. Interesantno je da je ravakcina data kod nas, ne u ambulanti i da je težina štanaca utvrđena iz oka, bez vage. Štenci su čuvani u uslovima visokog standarda, izolirani od ljudi i ostalih životinja. Higijena je redovno je održavana, superpremium dehidrat hrana za tek rođene štence. Majka je fizički bila odvojena od štenaca još 20. dana, s tim da je 20.-35.dana još jednom do 2 puta na dan bila puštana štencima da sisaju malo, što smatram da je bilo dobro i za majku, a i za imunitet. Da dođe u kontakt sa štencima, majka je prvo gazila na spužvu natopljenu dezifektivnim

sredstvom. Štenci su bili odlični, hiperaktivni i jaki, na 43. dan starosti svi su bili od 7,8 do 8,5 kg teški. Kad je prvo štene pokazalo simptome parva, urađen je brzi test, koji je bio pozitivan. Jedno od štenaca je bilo 2 dana prije prvog simotoma fizički odvojeno od ostalih zbog pripreme za kupiranje i kupiranja, ali se i to štene, zadnje, isto tako razboljelo. Mene interesuje kako je moguće da se obole svi štenci 20 dana poslije završetka karantina? Kako je moguće da se to desi kad smo mnogo pazili tko dolazi u dodir sa štencima. Kontakt s ostalim psima ili kontakt s travom nikako. Da li je moguće da je ustvari vakcina razlog oboljenja, loša vakcina ili nepropisno rukovanje, a ne donesen parvo virus sa strane? Čuo sam da je i Corona sa sličnim simptomima, ali da li i u slučaju Corone brzi testovi za parvo daju pozitivan test? Ovo je vrhunsko leglo, skupih i kvalitetnih roditelja... zato sam i mnogo pazio da sve bude u redu. Unapred zahvalan i ako vam trebaju još informacija, stojim vam na raspolaganju.

Pozdrav, Alek

O: Iskreno mi je žao što su štenci prošli kroz ovako tešku epizodu. Pojava bolesti u leglu koje je čuvano i tretirano na ovako brižan način gotovo je neobjašnjiva.

Iako ste očito vrlo detaljno upućeni u problematiku  vezanu uz ovu bolest, navest ću neke podatke koji će ujedno biti odgovor na Vaš upit.

Dijagnoza parvoviroze se brzim aglutinacijskim testom postavlja s 99,12% sigurnošću. Pozitivan rezultat na coronu je isključen obzirom na visoko selektivnu prirodu testa. Osim toga, infekcije corona virusom su daleko blažeg tijeka, gotovo nikad se ne pojavljuje krv u stolici, a uginuća se javljaju samo u izrazito oslabljene štenadi narušenog imuniteta.

Vakcine koje se koriste za vakcinaciju štenadi su obično viševalentne i sadrže živi, atenuirani parvo virus. Virulencija nekog virusa može se smanjiti određenim postupcima namjerno poduzetim s tom svrhom (lat. attenuare, oslabiti). Da bi mu se oslabila patogenost virusnim se sojem uzastopno zaražavaju životinje neke vrste koja je slabije primljiva za infekciju te kokošji embriji i stanične kulture.

Većina virusnih vakcina koje se danas rabe u veterinarskoj medicini pripremljena je od sojeva živih, oslabljenih (atenuiranih) virusa u staničnim kulturama. Vakcine sa živim atenuiranim mikroorganizmima izazivaju jaču imunosnu reakciju i dugotrajniju imunost. Atenuiranim vakcinama ne mogu se potpuno isključiti "cijepne nezgode" posebno ako se njima vakciniraju imunodeficijentne životinje. Cijepne nezgode se češće javljaju pri upotrebi vakcina s atenuiranim sojevima. Zbog nedovoljnog atenuiranja cijepnog soja ili neočekivanog povrata patogenosti životinja se cijepnim sojem može inficirati i oboljeti.

Virus štenećaka je vrlo otporan, a ostaje virulentan duže od šest mjeseci na otvorenom kao i na priboru, odnosno opremi za životinje. Prenosi se lako obućom ili npr. na automobilskim gumama. Prenose ga glodavci i insekti, a odrasli psi mogu biti izvor zaraze iako ne ispoljavaju niti jedan od kliničkih znakova bolesti.

Temeljitu dezinfekciju nastambi i opreme treba provesti otopinom natrijeva hipoklorida (bjelilo), a preporuka razrjeđenja je 1:10 (1 dio hipoklorida razrijediti s 10 dijelova vode).

Nadalje, konzultirajte Vašeg veterinara i dogovorite cijepljenje na način da ste potpuno sigurni kako su vakcine čuvane u rashladnom uređaju sve do aplikacije (vakcina se zagrije u dlanu neposredno prije aplikacije), a isto tako cijepljenje treba provesti prema shemi koju preporuča proizvođač (posebnu pozornost treba obratiti terminu cijepljenja majki).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr