Povratak

Parvovirus i dezinfekcija prostora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam par pitanja vezano za dovođenje novog psa. Imali smo kujicu sa 5 štenaca, ali se zarazila od parvovirusa te se liječila kod veterinara, no na žalost je nakon 2. dana uginula. Zaražene prostore smo prozračili i dezinficirali. Nismo sad još spremni za novo štene, ali novo štene će biti s nama u kući, često će biti pregledavano kod veterinara i cijepljeno. Je li pametno dovoditi novo štene (maltezera) nakon 1 godine iz zaraženog prostora? Koliko dugo se može zadržati na predmetima taj virus? Lijep pozdrav! Ella

O: Prostor i pribor s kojim je Vaša ljubimca bila u kontaktu mogu još dugo nositi virus. Virus je u vanjskom prostoru jako otporan. Osim mehaničkog čišćenja, trebalo bi poduzeti i završnu dezinfekciju prostora dezinficijensom Ecocid S.

Završna dezinfekcija prostora se odvija na ovaj način: grubo čišćenje i pranje, sušenje i dezinfekcija sredstvom protiv virusa. Nakon toga bilo bi dobro provesti „odmor“ objekta (ne naseljavati nove životinje u trajanju 6 mjeseci).

Kod nabave novog  štenca svakako obratite pažnju na to da prije dolaska u Vaš dom bude barem jednom cijepljeno i da ga nadocijepite još dva puta.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr