Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam čistokrvnog bernskog planinskog psa starog 4 mjeseca. Napravili smo kod veterinara "čišćenje od parazita" i tretiran je protiv buha frontline sprejem i ampulama. Međutim malo sam zabrinuta jer se u posljednje vrijeme često češka iza desnog uha. Molim da mi odgovorite je li možda u pitanju problem s uhom ili su u pitanju buhe. Unaprijed hvala!
Ksenija

O: Ukoliko se pas češe zasigurno je nečim izazvan. To mogu biti i buhe, pa prije svega dobro pregledajte vašeg psa. 

Imajte na umu da je djelovanje preparata protiv buha ograničeno na određeni vremenski period (1 - 3 mjeseca, ovisno o korištenom preparatu).  Međutim, skloniji sam vjerovati da je uzrok češanja u uhu, budući da bi se pas invadiran buhama češao i grickao i po drugim djelovima tijela.

Stoga bih Vam preporučio, ukoliko ste isključili buhe kao uzrok, da posjetite veterinara koji će pregledati psa tj. otoskopom ući u uho i ocjeniti o čemu se radi.

Bez pregleda psa, mogu samo navesti neke od mogućih uzroka opisanog problema:

- U uhu se mogu naći ušni paraziti (šugarci) koji svojim kretnjama i sisanjem krvi u ušnom kanalu iritiraju i izazivaju snažno češanje kod psa.
- Moguća je i bakterijska ili gljivična infekcija. Ponekad je nalaz tipičan pa nije potrebno raditi dodatne dijagnostičke pretrage, a ponekad je radi uspješnije (ciljane) terapije potrebno naslojiti baktero i miko kulturu. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji poželjno je napraviti antibiogram da bi se saznalo koji bi antibiotik bio najbolji u liječenju infekcije.
- Uzrok češanju može biti i strano tijelo u uhu (klas, trava...) koje se obavezno mora izvaditi, jer u protivnom može doći do perforacije bubnjića, maceracije stranog tijela i opsežne infekcije.

Bez obzira koji je uzrok češanju, savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara koji će pregledati psa; ukoliko je liječenje potrebno uvijek je uspješnije i jednostavnije ako se započne pravovremeno.

OZNAKE: