sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa starog 3 godine i primjetila sam da kad mu stavim ampulu, nakon cca 12 h počne se tresti (više drhtati), to ne traje dugo, par puta tokom dana po par sekundi, ali i taj dan je pomalo depresivan. Uz sve to ima alergiju na slinu od buhe. Molim vas savjet!
Pozdrav...

O: Reakcije nakon primjene antiparazitnih ampula (spot-on) su moguće i one su uglavnom prolazne. Sami proizvođači obično navode kako se "ponekad na mjestu aplikacije, tj. na koži tretiranog psa, jave prolazne reakcije, npr. pojačani svrbež, crvenilo ili alopecija, a rijetkokad su psi potišteni". Ove reakcije najčešće brzo prolaze i nemaju dugotrajnih učinaka.

Neke životinje jače odreagiraju na preparat pa je moguća pojava simptoma poput povraćanja, slinjenja, proljeva, slabosti, itd. U takvim slučajevima treba zatražiti pomoć veterinara.

Na tržištu se mogu pronaći različiti preparati namijenjeni zaštiti od vanjskih parazita, a dolaze u obliku ampula, sprejeva, ogrlica ili tableta.

Niste naveli koju ampulu ste stavili psu (Frontline, Fyprist, Advantix...), ali Vam savjetujem da kod slijedeće aplikacije ne koristite isti preparat, nego neki drugi koji je drugačijeg sastava. Također je važno da se poštuje upute proizvođača u vezi primjene sredstva s obzirom na dob, težinu i zdravstveno stanje životinje.

Preporučam Vam da se oko odabira preparata posavjetujete sa ambulantnim  veterinarom koji inače liječi Vašeg ljubimca.

OZNAKE: