Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradora starog 3 mjeseca koji povremeno hrče. Primjetila sam da hrče kad spava, ali i kad  je budan ponekad hrče. Vlasnik njegove mame kaže da i ona hrče. Zanima me da li se radi o genetici ili je riječ o nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu.
Hvala!
Silvia

O: Ako je Vaš pas zdrav i hrče, nema razloga za brigu jer gore navedeno predstavlja fiziološku pojavu i slično je pojavi hrkanja kod ljudi.

Hrkanje nastaje kao posljedica promjene položaja dišnih puteva (npr. dugačko i opušteno meko nepce,  međusobno trljanje mekog nepca, resica, jezika i okolnih mišića,...).

Hrkanje ljubimca se može reducirati promjenom položaja spavanja, odnosno, da mu vrat i glava nisu na povišenom položaju u odnosu na leđa.

Potrebno je naglasiti da ne hrču nužno svi psi. Hrkanju su više skloni psi određenih pasmina, poput boksera, buldoga, doga, pekinezera, mopsa te bernardinca, i to zbog oblika i fizionomije njihove njuške. Jačina i učestalost hrkanja pojačava se sa starošću.

Kada je ljubimac budan, "hrkanje" može upućivati i na određene poteškoće kod disanja (zapreka ili strano tijelo u gornjem dijelu dišnog sustava, paraliza glasnica,...).

Zbog gore navedenog, a i za Vašu i Vašeg ljubimca sigurnost, savjetujem Vam da se obratite veterinaru. On je u mogućnosti, nakon provedene kliničke pretrage, utvrditi i procijeniti zdravstveno stanje ljubimca te Vas savjetovati u skladu s postavljenom dijagnozom.

O dišnim problemima i njihovim uzrocima pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., ovdje i ovdje.

OZNAKE: