Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Slobodna sam Vas zamoliti za savjet o slijedećem: prije dva mjeseca sam preuzela na čuvanje kćerkinog psa (doberman, ženka, 10 godina, veoma umiljata - vaspitana). Kako je kćerka rodila prije mjesec dana, a ja nemam nikakvog iskustva s novom situacijom, molim da nas sve uputite kako se ponašati prema našoj keruši? Uskoro bi je trebalo vratiti u stan u kojem je sada beba. Ja sam sigurna da se beba može normalno razvijati i rasti uz psa, ali ne mogu nigdje naći savjete kako bismo izbjegli pseću ljubomoru, a normalno i bez nepotrebne brige odgajali bebu? Nadam se da ćete poslati odgovor na pitanje koje može naizgled biti nevažno, ali Vaš odgovor sigurno može uticati na cijelu našu porodicu.

Uz veliko hvala, želim svima uspjeh u radu,
zabrinuta baka

O: Sigurna sam da ništa ne brine mladog vlasnika psa više od dolaska bebe u kuću pa ću Vam dati nekoliko savjeta koji će Vas nadam se olakšati, odnosno uvesti Vas u novonastalu situaciju.

Dakle, pokušajte unaprijed planirati dolazak, tj. smanjite intenzitet svog odnosa s kujicom jer će se ona neupitno promijeniti dolaskom bebe u kuću. Ako je potrebno, dosta prije dolaska bebe promijenite raspored spavanja.

Kada beba prvi puta dođe u kuću, dopustite psu da pomiriši "došljaka", ali nastojte psu ne promijeniti nijednu rutinu, tj. odvojite vrijeme kako biste psu pružili pažnju koju zaslužuje. No, ipak nikada ne ostavljajte bebu i psa bez nadzora.

Ako je pas slučajno sklon zubima uštipnuti, naučite ga na nošenje brnjice u prisutnosti djeteta. S druge strane omogućite Vašem psu da se osjeća sigurno u vlastitom domu jer ćete na taj način smanjiti šanse negativnih reakcija.

Bitno je napomenuti da, usprkos većini vremena koje će te posvetiti djetetu (što je sasvim normalno), uvijek pronađete barem malo i za svog kućnog ljubimca - šetnje, igranje, češljanje i sl. Također, izbjegavajte nagle promjene onoga na što je pas već naviknut, npr. vrijeme hranjenja.

Ukoliko ne želite da pas ulazi u djetetovu sobu, to mu dajte do znanja - ne vikom, nego ga nježno ispratite iz sobe kada uđe. U suprotnom neka vrata sobe budu otvorena, ali opet napominjem da ih ne ostavljate zajedno bez nadzora.

Općenito, odnosno biološki govoreći, psima kao vrsti život s ljudima velik je uspjeh. Mi im pružamo zaštitu i sigurnost doma, stalnu opskrbu ukusnom hranom i dobru zdravstvenu njegu. Također im pružamo emocionalnu podršku - nekog uz koga se mogu privinuti i ruku koja ih draška po obrazu i miluje po leđima. Nema sumnje, odnosno, istraživanja su dokazala da na pseće emocije utječu ljudi s kojima žive. S druge strane, bliski kontakt sa psom fiziološki umiruje čovjeka, a dokazano je i da smanjuje razinu stresa.  Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da "ljubimci koji su pravilno zbrinuti donose nemjerljivu blagodat svojim vlasnicima i društvu, a nikome ne predstavljaju opasnost".

Svime navedenim želim reći da ćete pravilnom pripremom psa dolazak bebe u kuću samo zaokružiti i još više upotpuniti Vaš dosadašnji život.

OZNAKE: