Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo ženku mini pudle staru 10 mjeseci, te bismo sa njom željeli na more. Molim da nam odgovorite da li se smije kupati u moru, koliko, te da li je smijemo isprati doma slatkom vodom? Naime, danas smo bili na moru, malo se smočila, ali je cijelo vrijeme (cca 2 sata) trčkarala po plaži, a sada je toliko pospana da ne želi ni jesti. Ne znamo da li smo što pogriješili jer ionako ima slab apetit, te je vrlo mršava. Ima 2 kg, te joj su joj jako izražene koščice. Hvala Vam puno unaprijed na pomoći! S poštovanjem, Sanela i Dino s Lunom

O: Psi se mogu kupati u moru, s tim da bi ih nakon svakog kupanja trebalo isprati.

Pas se ispire običnom, slatkom vodom. Izbjegavajte tuševe jer je voda u njima izrazito hladna. Ponesite sa sobom vodu u plastičnim bocama čija će temperatura kujici biti ugodna. Vjerujem da Vam to neće predstavljati problem, s obzirom da je ona izrazito mala.

Umor koji je nastupio nakon novih iskustava normalna je pojava, ali vjerujem da će sljedeći dani proteći mirnije. Ukoliko kujica slabije jede ipak je nastojte umiriti, naročito za najtoplijeg dijela dana. Nastojte je hraniti uobičajenim obrocima, kako se zbog promjene hrane ne bi javio proljev ili druge probavne smetnje. Zaustavite je ako primjetite da pije morsku vodu jer će izazvati mučninu i povraćanje. Proljevi i povraćanja mogu dovesti do dehidracije pa biste, u tom slučaju, s obzirom da je riječ o malom organizmu, trebali potražiti veterinarsku pomoć.

Uvijek je dobro na mjestu ljetovanja potražiti najbližu veterinarsku ambulantu kako biste, u slučaju potrebe, točno znali kamo se obratiti.

OZNAKE: