Povratak

Pas iskašljava sluz / Kašalj kao simptom bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj pas u zadnje vrijeme povraća/ iskašljava bijelu sluz. Vodu mu uvijek mijenjam i uvijek mu je čista, ali on kad god popije imalo vode napne se sav i iskašlje bijelu, ponekad pjenastu sluz. Danas je malo iskašljao i žućkastu sluz, ali češće iskašljava bijelu sluz. O čemu se radi? Molim pomoć! Hvala, Helena

O: Kašalj može biti znak različitih stanja, od blagih, prolaznih upala gornjih dišnih puteva do srčanih bolesti visokog stupnja. To je refleksna zaštitna akcija organizma kojom se štite donje partije dišnog sustava, a nastaje zbog iritacije specifičnih receptora koji se nalaze u grkljanu, traheji, mekom nepcu, ždrijelu.

Uobičajeno se kašalj dijeli na suhi i vlažni. Suhi kašalj nastaje najčešće zbog iritacije gornjih dijelova dišnog sustava i najčešće je snažan i eksplozivan,bez iskašljavanja sadržaja i prati ga bolnost. Karakteristika vlažnog kašlja je iskašljavanje sekreta koji je sluzav.

Zarazni traheobronhitis prati suhi kašalj, a bolest je obično blaga, osim kod štenaca i pasa sa narušenim imunim sustavom. Traje oko dva tjedna, a u nastanku bolesti sudjeluju virusi i bakterije. Osim kašlja, rijetko se javljaju drugi znaci bolest.

Prisutnost unutrašnjih parazita također može biti praćena kašljem. Radi se o crijevnim parazitima, koji u toku svog razvoja u organizmu vrše migraciju, koja uključuje pluća i dušnik pa njihova prisutnost može biti praćena kašljem. Štenci mogu biti invadirani još od svoje majke, tijekom gravidnosti.

Dirofilarioza je rjeđa bolest, ali veoma opasna. Izaziva ju srčani crv, a prenose komarci. Bolest ima nekoliko faza u svom razvoju, a odrasli nitasti crvi parazitiraju uglavnom u plućnioj arteriji i desnoj klijetki, a kod teških invazija i u desnoj pretklijetki te velikim šupljim venama. Bolest je progresivna pa oboljeli psi mogu znatno izmršaviti.

Kronični bronhitis najčešće prati iskašljavanje sluzi, a uzrok je ponekad teško utvrditi. Ovaj kašalj može kroz duži period dovesti do zatajenja srca jer nastaju nepovratne patološke promjene na bronhima.

Degenerativne promjene na srčanim zaliscima imaju za posljedicu zatajenje srca i plućni edem, što bude praćeno mekim kašljem koji se javlja noću. Bolest je progresivna, a kašalj će se ispoljavati pri svakom naporu.

Upale pluća različite etiologije također su praćene kašljem.

Smatram da trebate posjetiti svog veterinara koji će izvršiti kliničku pretragu i utvrditi o čemu se točno radi kod Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr