Povratak

Pas ispušta analni sadržaj prilikom četkanja / Fekalna inkontinencija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera starog 3 godine. Primijetila sam da kod svakog četkanja on ispusti malo analnog sadržaja pa me zanima s čime je to povezano i može li se ikako spriječiti. Inače, čistimo analne vrećice otprilike jednom mjesečno jer se počne grickati i češkati. Uz njega imamo i njegovog tatu koji nema takve simptome. Hvala puno.
Pozdrav, Petra

O: Fekalna inkontinencija podrazumijeva povremenu ili trajnu nemogućnost zadržavanja stolice u završnom ravnom dijelu crijeva (rektum).

Zadržavanje stolice ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su mentalno zdravlje, konzistencija i volumen stolice, motilitet crijeva, rastezljivost rektuma, funkcija analnog sfinktera, inervacija tkiva i organa oko završnog dijela rektuma, uključujući i anorektalne reflekse. Anatomska barijera koja osigurava kontinenciju stolice je stijenka završnog rektuma te unutarnji i vanjski analni sfinkter i puborektalni potporni mišići.

Procesi koji mogu dovesti do inkontinencije stolice su sljedeći:

- smanjeni tonus sfinktera zbog traume u području anusa bilo akcidentalno pri porođaju ili kasnije te operativnih zahvata kao što su operacija analnih fistula,analni vrećica;
- infiltrativni procesi (primarni i sekundarni maligni tumori);
- diabetes mellitus zbog poremećene osjetljivosti rektuma;
- zatvor "- izaziva slabljenje anusa i crijeva;
- teški proljev;
- oštećenje mišića analnog sfinktera;
- oštećenje živaca ili drugih mišića;
- smanjenjem propustljivosti rektuma, nastalom zbog upalnih bolesti crijeva, pokreće se refleks defekacije i na minimalne količine stolice u ampuli rektuma. 

Pomoć bi mogla biti prehrana s više vlaknine, kako bi se povećao volumen stolce i konzistencija, pas treba piti vodu pola sata prije jela, a ne uz jelo. Također, savjetuje se unošenje odgovarajuće količine biljnih vlakana uz postupno povećavanje, konzumiranje hrane koja sadrži rastvorljiva ili probavljiva vlakna (riža, sir, jogurt). Ljubimac treba piti dosta vode da izbjegnete dehidraciju u slučaju dijareje (proljevasta stolica) ili da omekša stolicu ako je tvrda.

Potrebno je psa češljati nakon što obavi nuždu.

Zbog mogućnosti da su uzroci opisanom stanju upala rektuma ili eventualno dijabetes, savjetujem vam da se obratite svom veterinaru.

O analnim vrećicama u pasa pisala je detaljno kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr