Povratak

Pas jede brzo i halapljivo guta hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam štene staro tri meseca, kod nas je tjedan dana, hranim ga Royal Canin Junior tri puta dnevno po 100 gr prema uputstvu sa pakovanja, ali on samo guta hranu i jede jako brzo, mada je frana dosta krupna, a vodu ne pije baš puno pa mislim da posle ima bolove u želucu. Od juče jede travu, stolica mu je u redu, štuca 3 do 4 puta dnevno, primio je do sada sve vakcine i protiv parazita. Kako da ga naučim da ne guta suhu hranu nego da grize? Hvala unapred, Sandra


O: Psima je svojstveno da jedu brzo i halapljivo. Proces probave hrane kod njih ne započinje u ustima kao kod ljudi, već u želucu. Zbog toga, ne postoji ni fiziološka potreba da hranu žvaču i usitnjavaju. Osim toga, zubalo im nije prilagođeno žvakanju, već trganju hrane. Kod ljudi zubi imaju široke žvačne plohe zahvaljujući kojima se hrana bolje namače slinom i priprema za procese probave.

Preci današnjih pasa morali su jesti brzo, s obzirom na to da je uvijek postojala prijetnja da će im hranu oteti 

veća ili dominantnija životinja ili da će druge životinje saznati za plijen. Iako, živjeći uz čovjeka, najčešće nisu morali loviti i toliko brinuti o hrani, psi su zadržali potrebu da jedu brzo i halapljivo.

 

Ipak, neki psi jedu brže od drugih, u skladu sa svojim temperamentom. Za usporavanje hranjenja postoje posebno dizajnirane zdjele za hranjenje, koje sadrže ispupčenja, zbog kojih pas mora uložiti više vremena za jedenje. Takve zdjele možete pronaći u Pet centar trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr