Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu mješanku, staru oko 2,5 g. i tešku ca 20 kg, zdrava je i super izgleda. Malo je "komplicirana" kod prehrane, imam naime i mačke, i kujica obožava hranu za mačke - brikete, a i mokru hranu - iako ju hranimo s kvalitetnim pasjim briketima i konzervama. Jednom tjedno dobiva i mlijeko s umiješanim svježim jajima. Mačju hranu joj dajem "kao nagradu". Zanima me kakve bi mogle biti posljedice konzumiranja i hrane za mačke.
Zahvaljujem na odgovoru i najljepše Vas pozdravljam,
Miha Rojina.

O: Pseći i mačji probavni sustavi su različiti, pa je samim tim i sastav hrane drugačiji. Mačka je prvenstveno mesožder, dok psu meso sačinjava svega 20-25% obroka, a ostalo su ugljikohidrati.

Spriječiti psa da jede mačju hranu je jednostavno - zdjelicu s mačjom hranom stavite na povišeni dio koji je nepristupačan psu.

Ukoliko pas povremeno dođe do mačje hrane, neće mu se ništa dogoditi, no ukoliko se pas stalno hrani mačjom hranom (proteinski jako bogata) psu su u tom slučaju jako opterećeni bubrezi (bubrežna insufiencija). Iako su jaja bogati izvor bjelančevina i vitamina nije ih preporučljivo davati sirova (uvijek postoji opasnost od salmonele). Također i mlijeko nije preporučljivo davati zbog visokog udjela mliječnog šešera koji može izazvati probavne smetnje (proljev).

Stoga psa nastavite hraniti psećom hranom koja je prilagođena njihovom probavnom sustavu i potrebama.

OZNAKE: