ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mješanca starog 7 godina. Prije tri večeri u šetnji je ponjušio grm i od tada je počeo kihati. Zadnja dva dana oslabljeno jede te se skriva u kućici. Redovito ga uhvate napadaji kihanja nakon čega počne otežano disati. Veterinar kojeg smo kontaktirali kaže da tu ne možemo ništa jer da mu je trava zapela negdje u dišnom sustavu. Molila bi Vas za savjet jer ne znam što mi je raditi. Hvala! Karmen

O: S obzirom na to da pas kiše, strano tijelo se nalazi negdje u nosnicama. Na toj poziciji moguće je i vrlo jednostavnim instrumentom izvući vlat trave. Kada bi strano tijelo bilo u ždrijelu, dušniku ili bronhima pas bi kašljao ili povraćao.

Trava koja je najčešće problem ima oblik ječmenih vlati, a pas je ne uspijeva izbaciti jer se ova trava sitnim zupcima okrenutim unatrag ne da pomaknuti iz pozicije u kojoj se nalazi. Dapače, ovako zabodena trava putuje prema naprijed (vrlo često je nalazimo u ušima i u šapama pasa).

Travu treba ukloniti jer će početi proces trulenja, a ishod ovakvog procesa je uvijek upitan. Moguće je da će omekšan klasić s vremenom biti izbačen kihanjem, ali isto tako je moguće da će se na tom mjestu razviti upalni, gnojni proces.
 
Preporučam Vam da psa odvedete na Kliniku za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Nikako nije uputno instrumentom "tražiti" strano tijelo, već je neophodno specijalističkim pregledom utvrditi točnu poziciju stranog tijela.

OZNAKE: